Eddig működött a NAV csodaszűrője

Építőipar, munkás, épület
A felmérések még mindig rendre a legkockázatosabb iparágnak tartják az építőipart
Vágólapra másolva!
A második negyedévben is minősített az Adóhivatal 552 480 cégjegyzékbe jegyzett és áfa-regisztrált adóalanyt, 190 288 megbízható és 420 kockázatos adózót vett nyilvántartásba.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben is minősített az Adóhivatal 552 480 cégjegyzékbe jegyzett és áfa-regisztrált adóalanyt, 190 288 megbízható és 420 kockázatos adózót vett nyilvántartásba. Erről csak azokat a vállalkozásokat értesíti a NAV – az elektronikus tárhelyükön –, akik minősítése változott az előző negyedévéhez képest, vagy akiket most először minősített.

A felmérések még mindig rendre a legkockázatosabb iparágnak tartják az építőipart Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A minősített adózó vagy teljes körű, elektronikus ügyintézésre jogosult, állandó meghatalmazottja az Ügyfélkapun keresztül az eBEV portálon is

lekérdezheti az eredményt és minden más fontos hatósági megállapítást.

Az adóhivatal három kategóriát vezetett be tavaly novemberben. A vállalkozásokat megbízható, átlagos és kockázatos kategóriába sorolja, mindez pedig a piaci érvényesülésére hat. Tállai András akkor elmondta, hogy 2016-tól kezdve sok előnyre számíthatnak a megbízható, és jóval több figyelemre a kockázatos adózók.

Aki pedig rendezi a tartozását, az átlagos csoportba kerül át.

A megbízható adózó bírság esetén kedvezményt kap, az ellenőrzés idejét maximálja és nem lépheti túl a hatóság, évente egyszer pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kérhet.

Az áfa-kiutalási kérelmét is hamarabb teljesíti a NAV

a jelenleg dívó 75 napos határidőnél. A bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítés esetén mulasztási bírság nélkül, határidő kitűzésével szólítja fel a kötelezettségteljesítésre. Erről további részleteket ebben a cikkünkben olvashat.