A szakszervezetek kötelező bérbarométert akarnak

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
A szakszervezeti szövetség országos kampányt indít a nők és a férfiak bére közti különbség felszámolására. A különbség megszüntetésének egyik központi elemeként kötelező bérbarométert szeretnének, olyan nyilvános adatbázist, ahol a munkáltatóknak nyilvánosságra kellene hozniuk, kinek mennyit fizetnek. A szövetség szerint a minimálbérnek el kellene érnie a létminimumot, ehhez csökkenteni kellene a bérek adóterheit.
Vágólapra másolva!

Országos kampányt indít a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolására a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) – jelentette be Kordás László elnök augusztus 15-én, hétfőn Budapesten, a „Bérkülönbség – nem csak pénz” elnevezésű konferencián.

Azt sem tudni, mennyivel kapnak kevesebbet

Elmondta, a MaSzSz megkezdte a felkészülést az őszi bértárgyalásokra, és azt szeretné, ha a nők és a férfiak közötti bérszakadék csökkentéséről is tárgyalnának.

A MaSzSz női tagozatának elnöke, Hercegh Mária kiemelte, az emberi méltóság is sérül azzal, hogy a nők ugyanazért a munkáért nem kapnak a férfiakkal azonos bért. Ez az állapot azért is törvénysértő, mert az alacsonyabb fizetés alacsonyabb nyugdíjhoz is vezet – tette hozzá.

Hercegh Mária kitért arra, hogy már a számokban sincs egyetértés a felek között,

a nők által elszenvedett bérkülönbség nagyságára 3,8-tól 31 százalékig terjedő statisztikák vannak.

Van, ahol a munkáltató ajánl bért

A MaSzSz női tagozatának elnöke szerint az elmúlt 26 évben a magyar társadalom és a szakszervezetek is „részt vettek a bérek körüli titkolózásban”, pedig „miért ne lehetne megtudni, hogy egy bizonyos munkakör mennyit ér, mennyit lehet keresni vele”.

Az unióban van arra példa, hogy az álláshirdetéssel együtt a fizetést is kötelező módon fel kell tüntetni.

Ez Magyarországon nincs így, ami hátrányba hozta a munkavállalókat, és diszkriminációhoz vezethet – tette hozzá.

Kötelező bérbarométert akarnak

A MaSzSz javaslatcsomagjának fontos eleme egy internetes adatbázis, a bérbarométer, amelyben szerepel a munkakörhöz tartozó átlagos fizetési sáv.

Az adatok feltöltése egyelőre önkéntes, de szeretnék, ha a jövőben a munkáltatók által szolgáltatott adatokat tartalmazná.

Az 50 vagy 250 munkavállaló felett foglalkoztató munkaadóknál legyen kötelező az adatszolgáltatás a bérekről, munkakör és nemek szerint is lebontva, a munkaügyi hatóságoknál legyen ez is egy pont az ellenőrzéseknél, szabályozzák az egyenlő értékű munka fogalmát a kritériumok kialakításával – szorgalmazta Hercegh Mária.

Bértárgyalások kész költségvetéssel

Kordás László szólt arról, hogy a kormány ígérete ellenére az idén is már elfogadott adó- és költségvetési törvény által behatárolt mozgástérben tudják csak érvényesíteni a munkavállalók érdekeit a bértárgyalásokon.

Emelni kellene a minimálbért

A MaSzSz évek óta szorgalmazza, hogy a minimálbér érje el a létminimumot. A szakszervezet 3 éves bérfelzárkóztatási programot javasolt, ami elől a munkaadók eleinte elzárkóztak, azonban mára már Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke is 3-5 éves, béremelési, adócsökkentési csomagot szorgalmazott – idézte fel Kordás László.

A MaSzSz szerint

csökkenteni kellene a bérekre rakódó adóterheket, hogy tudjanak bért emelni a vállalkozások,

valamint belátható időn belül egy számjegyűvé kellene tenni a személyi jövedelemadót, legalább az átlag és az az alatt keresők részére – fejtette ki. Úgy vélte, a munkáltatóknak egy olyan, gazdasági növekedést és inflációt meghaladó bérfejlesztést kell vállalniuk, amely során nagyobb rész jut a munkavállalóknak a közösen megtermelt profitból.