További lazításokat várnak a jegybankároktól

Mark Carney Bank of England BOE jegybank
Governor of the Bank of England Mark Carney speaks during an Inflation Report press conference at the Bank of England in London on August 6, 2015. The Bank of England has voted to leave its main interest rate at a record-low 0.50 percent in the face of zero inflation, it said today. AFP PHOTO / Anthony Devlin
Vágólapra másolva!
Júliusban csekély volt a likviditás a globális pénz- és tőkepiacokon annak ellenére, hogy mind az amerikai mind a japán jegybank kamatdöntő ülést tartott.
Vágólapra másolva!

A Fed az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, mindössze annyi történt, hogy a FOMC kommunikációból kikerült a korábbi „rövid távú bizonytalanság" kifejezés. A piaci szereplők ezzel együtt továbbra is „dovish"-nak értékelik a Fed kommunikációt. Bár

több elemzőház továbbra is nagy valószínűséget ad a szeptemberi vagy decemberi kamatemelésnek,

az EUR/USD árfolyam a döntést követő napokban 1,12-es szintig emelkedett - mondja Nagypál József, a Pioneer Alapkezelő portfólió menedzsere.

Késik, de nem marad el a japán lazítás

A Bank of Japan a kamatdöntő ülésen nem „szállított", vagyis nem jelentette be az eszközvásárlási program növelését, ahogyan azt többen várták. Ennek ellenére a japán részvénypiac jól tartotta magát, a jen viszont erősödött a dollárral és a főbb devizákkal szemben, ami feltehetőleg nem tölti el nagy örömmel a japán döntéshozókat. A további monetáris stimulussal szemben ezért arra számítanak a piacok, hogy

Japánban a gazdaság élénkítése és az infláció felpörgetése céljából fiskális lazítás következik.

A piaci várakozások szerint a japán kormány 4,6 trillió jen-es (45 milliárd dollár) extra fiskális költést készül bejelenteni.

Ismét vágott a brit jegybank

A várakozásokat felülmúló erejű lazítással reagált a Bank of England (BoE) a Brexit kapcsán felerősödött recessziós kockázatokra.

A brit jegybank a piac által várt 25 bázispontos kamatcsökkentésen túl az eszközvásárlási programját 70 milliárd fonttal megnövelte

(nagyobbrészt államkötvényeket, kisebb részben vállalati kötvényeket vásárolnak), emellett egy új, 100 milliárd fontos hitelprogramot is bejelentett. Összességében ez nagyjából a GDP 9 százalékának megfelelő mértékű mennyiségi lazítást jelent, ami meghaladja az előzetes várakozásokat.

A Bank of England kormányzója, Mark Carney Forrás: AFP/Anthony Devlin

A BoE döntése – a jegybank szándékaival összhangban - tovább gyengítette a font árfolyamát: a brit fizetőeszköz az USA dollárral szemben 11,3, az euróval szemben pedig már 13,1 százalékos leértékelődést mutat az év eddig eltelt részében.

Carney nem hísz a negatív kamatokban

Július ezzel együtt jórészt a Brexit piaci feldolgozásával telet, ezért komoly várakozás előzte meg nemcsak a brit kamatdöntést, de a BoE helyzetértékelését is. A BoE stábja a népszavazást követő első negyedéves inflációs jelentésben

1,5 százalékponttal csökkentette a 2017-re várt GDP-előrejelzést,

ezzel párhuzamosan – elsősorban a font gyengülése miatt - átmeneti infláció-emelkedést vetített előre. A jegybank technikai értelemben nem vár recessziót (tehát nem számít arra, hogy két egymást követő negyed-évben zsugorodik a GDP), ugyanakkor az EU-ból való kilépés kérdésköre kapcsán továbbra is jelentős kockázatokkal számol.

Ami a folytatást illeti, a brit jegybank igyekezett hűteni a további kamatcsökkentésekkel kapcsolatos várakozásokat. Mark Carney kormányzó a kamatcsökkentést követő sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva jelezte, hogy nem hisz a negatív kamatokban. Ha tehát kevésnek bizonyulna a mostani lazítás, a kamatvágással 0,25 százalékra csökkentett alapkamat fényében további kamatoldali lazításra már nemigen maradt mozgástér.

Szükséghelyzetben valószínűbb, hogy – 2008-2009-hez hasonlóan - a költségvetési lazítás eszközéhez nyúlnak,

aminek első jelei már érződnek is a kormányzati nyilatkozatokból.

Ömlött a tőke a feltörekvő piacokra

A kamatdöntő üléseket követően a részvénypiacok csúcs közeli szintekre emelkedtek. A feltörekvő piaci komplexum továbbra is jól teljesített az olajárcsökkenés ellenére. A feltörekvő piaci kötvényekbe jelentős tőkebeáramlás volt látható júliusban.

Forrás: ÁKK