Hatalmas vihar forgatja föl az aranypiacot

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Jelentős vihar süvít végig a piacokon, amely az Arany Világtanács szerint azt eredményezheti, hogy a befektetők tülekedni fognak az aranyért, hogy védjék a portfólióikat.
Vágólapra másolva!

Az arany mellett a befektetők elsődleges és relatíve biztonságos menedékeszköze a fejlett piaci állampapír, azonban ez az eszközosztály komoly csapásokat szenvedett el a nem konvencionális monetáris politikák miatt – idézi a Business Insider az Arany Világtanács augusztusi jelentését.

A fejlett piacok államkötvényeinek hozamai ugyanis egyre lejjebb süllyednek, ahogy emelkedik irántuk a kereslet. Az olyan szuverén hatóságok pedig, mint az Európai Központi Bank, eszközvásárlásaikkal csak tovább fűtik a keresletet, még mélyebbre nyomva ezzel a hozamokat.

Új utakon

A kötvényárak növekedésével a hozamok csökkennek, ami arra ösztönzi a befektetőket, hogy máshol keressenek magasabb hozamokat, például az aranynál. Ez pedig nem is irreális elképzelés, mivel a sárga nemesfém árfolyama ebben az évben már nagyjából 27 százalékot emelkedett,

felülmúlva számos más nyersanyagot, illetve az S&P 500 amerikai részvényindexet.

Az arany árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A Tanács külön kiemeli a japán állampapír aukció példáját, amely szerintük jól mutatja, mit gondolnak ma a befektetők az államkötvényekről. Ezen a héten ugyanis a 10 éves japán kötvényaukción öt hónapja nem látott alacsony kereslet mutatkozott. A keddi aukcióra azt követően került sor, hogy a szigetország egy több mint 275 milliárd dolláros ösztönző csomagot jelentett be, amely azonban elmaradt a piaci várakozásoktól.

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) összesített aranykészletei régiónként (Észak-Amerika, Európa, Egyéb) Forrás: World Gold Council

Éppen ezért a Tanács úgy látja, a japán papírok iránti gyenge kereslet egyértelműen jelzi,

a befektetők egyre kevésbé bíznak nem hagyományos monetáris politikákban.

Ebben a környezetben pedig úgy hiszik, fokozódó kereslet mutatkozhat az arany iránt, ahogy a befektetők igyekeznek fedezni az erősödő részvényvásárlásokat a portfólióikban.

A készlet erejéig

Ezzel párhuzamosan a szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a jegybanki kötvényvásárlások ráadásul

limitálják is a befektetők számára elérhető papírok mennyiségét.

Becsléseik szerint a fejlett piaci állampapírok kevesebb mint 40 százaléka (10 ezer milliárd dollár) bír pozitív hozammal és elérhető a befektetőknek. Eközben csupán 17 százalék (4,4 ezer milliárd dollár) forog 1 százalékot meghaladó hozammal.

Az Arany Világtanács véleménye szerint az alacsony haszonáldozat költség, illetve a befektethető eszközök limitált mértéke jelentősen növelheti az arany iránti keresletet.