A nagy amerikai bankok még időt kérnek

Horizontal FLAG WALL STREET (FILES) This file photo taken on January 7, 2016 shows the corner of Wall and Broad Street across from the New York Stock Exchange.
Wall Street stocks jumped to fresh records August 5, 2016 after the Labor Department reported t
A Wall Street időt kér
Vágólapra másolva!
A Wall Street nagy bankjai arra kérték a jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy további öt évvel, 2022-ig hosszabbítsa meg azt a türelmi időszakot, ami alatt végrehajtanák a pénzintézetek működését megszigorító Volcker-szabályt.
Vágólapra másolva!

A szigorúbb szabályok szerint a bankok csak annyi tőzsdei részvényt tarthatnának maguknál, amennyi elég ügyfeleik "rövid távú igényeinek" kielégítésére. A szabályozás célja, hogy korlátozzák, a bankok mekkora kockázatot vállalnak a részvénykereskedelemből származó nyereségért. Az előírások azt is korlátozzák, hogy a bankok hogyan fektethetnek be befektetési és kockázati fedezeti alapokba.

A Wall Street időt kér Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A Paul Volcker volt amerikai jegybankelnökről elnevezett szabály megtiltja a bankoknak a saját számlás kereskedést (proprietary trading).

Az új szabályok részeként megszabják, hogy egy bank kereskedési osztályánál mennyi, milyen típusú, és milyen kockázatú pénzügyi termék lehet. A bankoknak adatokkal alátámasztható idősoros elemzésekkel kell majd bizonyítaniuk, hogy csak az ügyfeleik igényeire alapozva állítják össze portfóliójukat.

A Volcker-szabály a tágabb Dodd-Frank pénzügyi piacszabályozási csomag része, amelyet még 2010-ben szavaztak meg.