Közeleg a kijózanodás ideje

dollár USD
A clerk counts US dollar bills at a bank in Huaibei city, east Chinas Anhui province, 10 August 2011. Chinas yuan strengthened beyond 6.4 per dollar for the first time in 17 years, supported by the Federal Reserves pledge to keep interest rates at a record low and signs China will use currency gains to help rein in inflation. The currency rose the most since November and 12-month non- deliverable forwards climbed to a three-month high after the central banks daily fixing had its biggest jump of 2011.
Vágólapra másolva!
Eljöhet a kijózanodás ideje azon befektetők számára, akik nem törődnek a gyenge vállalati eredményekkel, és csak az adósságokból finanszírozott részvény-visszavásárlásokkal foglalkoznak.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 index vállalatai egy jelentős halom adósságon ülnek, melynek törékenysége újra megmutatkozhat a már jelenleg zajló jelentési szezonban is. Július 15-ig bezárólag az index cégei ugyanis 56 százalékkal növelték adósságaikat az elmúlt öt évben – derül ki a Standard & Poor's hétfői adataiból.

Ezen adósságállomány mögött tekintélyes részben kötvények vannak. Az S&P 500 Bond Index jelenleg 4964 értékpapírt tömörít, összesen több mint 3,87 ezer milliárd dollár névértéken – írja a MarketWatch. A szektorok közül azonban kiemelkednek az információs és technológiai cégek, melyek a leggyorsabb ütemben, az elmúlt öt év során

187 százalékkal növelték adósságaikat.

Ezt támasztja alá az Apple példája is, amely 2013-ban 17 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátott ki, ami a legnagyobb nem pénzügyi amerikai cégtől származó összeg volt. Ezt 2014-ben egy újabb, 12 milliárdos kibocsátás követte.

Kibocsátási hullám

Az iparágak közül a második helyre az egészségügy futott be 175 százalékkal, melyet az energia követett 107 százalékkal. A leglassabb adósságfelhalmozóknak az ipari vállalatok számítottak 14 százalékos növekedéssel. A pénzügyi cégek az elmúlt öt évben csupán 26 százalékkal növelték a kibocsátott kötvényállományukat, amivel jelentősen elmaradtak számos más területtől. Ez jó hír lehet a befektetők számára, mivel az alacsony kamatszintek már egyébként is negatív hatással vannak a pénzügyi vállalatok teljesítményére.

Tetemes mennyiségű adósságot halmoztak fel a céget Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A felhalmozott adósságokat nem lehet egyszerűen azzal magyarázni, hogy az alacsony kamatkörnyezet olcsóbb tőkebevonást tett lehetővé. Az elmúlt időszak egyébként is kedvezett az amerikai cégeknek, melyek a kötvénypiacon keresztül igyekeztek hazavinni a külföldi tőkéjüket. Az olcsó tőke mindazonáltal

jelentősen támogatta a részvény-visszavásárlásokat.

Az első negyedéves visszavásárlások értéke elérte 161,4 milliárd dollárt, amely a második legnagyobb szám a történelemben.

Figyelem és varázslat

Az S&P 500 vállalatai eközben a várakozások szerint a mostani szezonban hatodik egymást követő negyedévben jelenthetnek csökkenő bevételekről, és az ötödik egymás utáni időszakban süllyedő profitokról – derül ki a FactSet előrejelzéséből. Ez pedig a legrosszabb öt negyedéves sorozat lenne 2008 harmadik és 2009 harmadik negyedéve közti időszak után.

Egy ezzel párhuzamos jelentésben a Fitch Ratings kiemelte, a globális növekedéssel és a nyersanyagárakkal kapcsolatos aggodalmak

negatív tartományba lökték a vállalati tőkeberuházásokat előrejelző indikátort.

Ezzel együtt a vállalati EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) előrevetítő mutató, noha még pozitív szinten maradt, sokkal alacsonyabb volt, mint a megelőző negyedévben.

A súlyos adósságterhek és a gazdasági bizonytalanságok mellett tehát a jelentési szezon egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogy a befektetők továbbra is beérik-e azzal, hogy zsebre tehetik a részvény-visszavásárlásokkal járó hasznot, vagy elkezdenek jobban odafigyelni a mögöttes eredményekre is.