Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem kell még temetni az eurót

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Számos tényező áll az euró lehetséges erősödése mögött, vagyis talán nem érdemes menekülni az európai közös fizetőeszköztől. Így látja legalábbis az HSBC devizastratéga csapata, amely öt érvet sorolt fel az euró mellett.
Vágólapra másolva!

Mint oly sokan a Wall Streeten, az HSBC is csökkentette az év végére vonatkozó euró/dollár árfolyam várakozását a brexit-népszavazást követően. A Reuters elemzői konszenzusa például 1,08 dolláros eurót jósolt az év végére, ami nagyjából 3 százalékkal alacsonyabb szint a szerda estinél. Közép-európai idő szerint csütörtök reggel az 1,107-es szinten állt az árfolyam.

Budapest, 2011. augusztus 5. Euró bankjegyeket számol egy pénzváltó alkalmazottja Budapesten. MTI Fotó: Kollányi Péter Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az HSBC csapata mindazonáltal úgy látja, az euró további esésére fogadni félrevezető lehet – írja a MarketWatch. Ahogy ugyanis a font tovább szakadt, az euró eddig viszonylag ellenálló volt. A június 23-án megtartott brit népszavazás óta a közös fizetőeszköz mintegy 12 százalékot emelkedett a font ellenében, és nagyjából 3 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Az Európai Központi Bank által közölt, kereskedelmileg súlyozott euró index pedig a 95,06-os szinten állt szerdán, míg a brexit-referendum napján 94,34 volt.

Az HSBC csapatának elemzéséből 5 olyan kiemelkedő tényezőt lehet felsorolni, amely az euró stabilitását vetíti előre.

Az eurózóna többlete

Az angol font és az euró hátterében igen különböző folyó fizetési mérleg egyenleg áll, ami jelentősen befolyásolhatja az árfolyamkilátásokat – jegyzik meg a bank elemzői. A font szenvedése tehát részben annak tudható be, hogy

az országnak komoly (a GDP közel 7 százalékát kitevő) folyó fizetési mérleg hiánya van.

A brit gazdaság eközben igencsak függ a külföldi tőkebeáramlásoktól.

Eltérő fundamentumok az árfolyamok mögött Forrás: Dreamstime

Ezzel szemben az eurózóna a GDP nagyjából 3 százalékának megfelelő többlettel rendelkezik. A külföldi befektetők euró iránti kereslete pedig a jövőben nagy valószínűséggel támogatja majd a közös fizetőeszközt – mondják.

Valószínűtlen recesszió

Noha a brit kilépés részleteivel kapcsolatos bizonytalanságok feltehetően visszafogják majd az üzleti beruházásokat az eurózónában a következő években, a gazdasági csapás valószínűleg nem lesz olyan súlyos, hogy recessziót idézzen elő.

Az HSBC a szavazás után 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette a 2017-es növekedési várakozását, de a 2016-os prognózisát változatlanul hagyta. Ezzel párhuzamosan viszont a bank

jelentősen visszavágta a brit növekedési kilátásokat 2016-ra és 2017-re egyaránt.

A referendum előtt például úgy számoltak, hogy jövőre 2 százalék fölött lehet a brit bővülés, míg a szavazás után ezt levitték 1 százalék alá.

Az a bizonyos dominóhatás

A brexit után felerősödtek a hangok, melyek arra figyelmeztettek, hogy egyfajta politikai dominóhatás indulhat el az Európai Unión belül, és az eurószkeptikus pártok megerősödésével, más államokban is napirendre kerülhet a tagságról szóló népszavazás.

Az euró/dollár árfolyam alakulása 2016-ban Forrás: Investing.com

Az HSBC elemzői szerint azonban ez a félelem eltúlzott, és az Unióval szembeni politikai hangok valószínűleg a térség nagy részén megmaradnak a periférián. A politikai kockázatok enyhülése pedig szintén az eurót támogathatja.

Együtt a bajban

Bár ma úgy tűnik, hogy a konzervatív pénzügyi szemléletet követő északi országok, különösen Németország, és a nehézségekkel küzdő gazdaságok között szinte feloldhatatlan a feszültség, az HSBC-nél úgy látják, a brexit akár változtathat is ezen a helyzeten.

A britek kilépése ugyanis megkongathatja a vészharangot, és mindkét oldal számára rámutathat arra, hogy

közelíteni kell egymáshoz az álláspontokat.

Noha a bank nem állt elő megoldási javaslattal, az elemzők szerint nem kizárt, hogy a brit referendumból egy működő megoldás is kinőhet.

Jegybankok és befektetők

Talán az egyik legstabilabb érv az euró erősödése mellett, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozások szerint idén már nem fog szigorítani.

Ráadásul az amerikai és a német kamatkülönbözetek nem nőttek, ami fontos szempont a devizapiacon. Amikor ugyanis egy országban a hozamok emelkednek egy másik ország hozamszintjeihez képest, akkor általában a deviza is erősödést mutat, mivel a befektetők arra a területre szavaznak, ahol több pénzt kaphatnak a befektetéseikért.

Az amerikai jegybank is az eurót támogathatja Forrás: 123rf.com

Az HSBC közgazdászai ezzel együtt arra számítanak, hogy

a Fed nem emel kamatot ebben az évben, és jövőre is csak egyszer szigorít.

Eközben az Európai Központi Bank valószínűleg fenntartja majd a laza monetáris politikáját a belátható jövőben, de a magasabb amerikai kamatszintek hiányában kevés tényező támogatja a dollár további erősödését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről