Pörög a magyar fantasy foci ezerrel

Cristiano Ronaldo, Real Madrid, Aranycipő 2015, foci
SPAIN, Madrid : Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo poses with his fourth European Golden Shoe in Madrid, on October 13, 2015. Cristiano, who ended the season with 48 goals from 35 appearances, won the Golden Shoe in 2008 while he was at Manchester United, in 2011 with Real Madrid and shared it with Luis Suarez last year. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Bár a Statzup játéka két nappal a mai magyar labdarúgás talán legsötétebb pillanata, a holland-magyar földcsuszamlás után két nappal debütált, a játék egy csapásra népszerű lett. A magyar startup Brazíliában piacvezető, az idei első negyedévben pedig Észak-Amerikában is beindultak.
Vágólapra másolva!

Simán Kristóf, a Statzup alapítója és ügyvezetője az Üzletrésznek elmesélte, hogy két nappal a meccs után indult el a játék, de újabb két nap után már 6 ezernél több regisztrált felhasználójuk volt. „Hamarosan több aktív játékosunk volt a magyar fantasyben, mint ahányan jegyet váltottak hétvégéken a meccsekre. Ez a szám – immár nemzetközi piacon – 3 hónap 150 ezerre, fél év alatt pedig 1,1 millióra ugrott.”

Alig fél évvel a piacra lépés után, 2014 májusában a Microsoft Europe a hónap európai startupjának választotta a Statzupot. Nemrég újabb mérföldkőhöz érkeztek: lezárult az első befektetési körük, amely 1,2 millió dolláros tőkeemelést jelentett a cég számára.

A tőkeinjekciót nyújtó Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelővel létrejött üzleti kapcsolat kezdete óta a Statzup elérte a 1,5 millió felhasználót, megalapította amerikai leányvállalatát, irodát nyitott New Yorkban és Kaliforniában, illetve képviselteti magát az Egyesült Királyságban is. Már applikációként is elérhető, ezzel a Statzup forradalmasítani kívánja a piacot. A terjeszkedéshez a különböző célpiacokra vonatkozó eltérő szabályozásnak kell megfelelni, így most a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő struktúrára kell váltaniuk. A folyamat fontos eleme az amerikai jelenlét megerősítése, illetve az angliai képviselet kialakítása.

Stratégiai cél, hogy a Statzup felvegye a versenyt a Szilícium-völgy befektetői köre és a többek között a hagyományos amerikai sportok klubóriásait tulajdonló üzletemberek által finanszírozott piacvezető daily fantasy cégekkel. A magyar startup számára fontos stratégiai előny, hogy a kelet-európai közegben sokkal gazdaságosabban valósíthatja meg fejlesztéseit tengerentúli vetélytársaihoz képest.

Forrás: Statzup

A csapat álombeli, a teljesítmény valódi

A fantasy játékok lényege, hogy az adott bajnokságok iránt érdeklődő szurkolók kedvenc játékosaikból állíthatnak össze csapatot, a játékosaik pedig valós teljesítményük, statisztikáik alapján kapnak pontokat. A csapatokat az összesített pontszám alapján hasonlítják össze. Az iparágat megújító daily fantasy koncepció lényege, hogy a versenyek a XXI. század követelményeihez alkalmazkodva már nem egy egész szezonon át tartanak, mindössze egy-két naposak, jellemzően egy bajnokság vagy torna egy fordulójára vagy játéknapjára épülnek. A játékosok pedig az online pókerhez hasonlóan teljesítményük alapján pénznyereményhez juthatnak.

A viszonylag újnak számító koncepciót a szigorú szabályokkal rendelkező amerikai államok sorra legalizálják és szabályozzák, hiszen ez értelmezésük szerint nem szerencsejáték, hanem tudásalapú játék. New York államban például éppen napirenden van a daily fantasy sportokat szabályozó törvény elfogadása, mely megnyitja a piacot többek között a Statzup előtt is.

A Statzup az egyetlen kelet-európai cég, amely – 2015 óta – a fantasy játékszervezők nemzetközi érdekképviseleti szervezetének, az FSTA tagja. Idén pedig elindították a kifejezetten amerikai piacra szánt, TheSix nevű játékot, amely ma már Kanadában, Brazíliában, Argentínában és Kolumbiában is elérhető.

Őt is beválogathatjuk a csapatunkba Forrás: AFP/Javier Soriano

Simán Kristóf az Üzletrésznek elmondta, hogy a felhasználói élményt is megújították: a statisztikai megjelenítést a Tinder gyors döntésre ösztönző felületével ötvözték, emiatt a csapatösszeállítás gyorsabb és hatékonyabb.

Hozzátette, ahhoz, hogy a piacvezető daily fantasy vállalatokkal valóban felvehessék a versenyt, a soccerre, azaz az európai stílusú futballra szabott, átgondolt stratégiára van szükségük, ez ugyanis jelenleg piaci rés.