Kisebb forgalommal is előrébb a piacon

Dr. Life, Őrizzük meg szemünk egészségét - mosolyogjunk!, szemüveg
Vágólapra másolva!
Adott két remekül felépített márka, a Starbucks és a Domino’s Pizza. Függetlenül attól, mit gondolunk az elsőnél a kávé áráról, meg attól is, hogy a második Magyarországon elérhetetlen, tanulni bőven van mit tőlük. Ez itt egy gyors összehasonlítás az eltérő hűségprogramjukról.
Vágólapra másolva!

A franchise-rendszerben működő pizzázó tavaly ősszel újította meg a pontgyűjtő rendszerét, írja a Business Insider. Az okostelefonos app neve „egy szelet a tortából”, és a rövid folyamat vége ingyen ebéd vagy vacsora. Mivel már a harmadik üzleti negyedévében jár, érdemes értékelni.

A lánc saját üzleteiben 6,4, a franchise-éttermekben 6,6 százalékot emelkedtek az eladások a bázishoz képest. Az előbbiben ez a húszadik negyedév, amikor bővülést könyvelnek el. A menedzsment szerint pedig ebben nagy szerepet játszik a mindenkori hűségprogramjuk. A tavalyi utolsó negyedévben tett módosítással is elégedettek: bőségesen kaptak visszajelzést és interakciót a digitális platformon.

Többféleképpen el lehet jutni az elégedett vásárlóig Forrás: Dreamstime

Kockáztattak, bejött

A tortaszelet nevű alkalmazásban nincs szofisztikált ötlet – aki 10 dollár felett rendel, amennyiből már nagyjából kijön egy két feltétes közepes pizza, 10 pontot kap, a hatvanadik után pedig egy két feltétes közepes pizzát ajándékba. Ezzel nem nagy költésre buzdítják a vásárlóikat,

12 dollárért épp úgy 10 pont jár, mint egy százdolláros megrendelésért.

Ennek az az oka, hogy a piaci részesedésre hajtanak, terjeszkedni és brandingelni akarnak. Elsősorban több megrendelést, nem forgalomnövekedést.

A Domino's pepperónis pizzája Forrás: https://www.facebook.com/Dominos/

Inkább fogyasszon

Ennek éppen ellentéte a Starbucks megújult hűségpolitikája.

Egészen áprilisig hasonló rendszerben működtek: a vásárló kis füzetben gyűjtötte a pecséteket – ahogy egyébként a magyar starbucksoló is ismeri –, és

egyszer a sorban a cég vendége lehetett

(nálunk 10, az Államokban 12 forró ital után). Itt egyértelműen az volt az üzleti cél, hogy naponta betérjenek és fogyasszanak az ügyfelek. Most azonban az a számítás alapja, ki mennyiért vásárol.

A hagyományos füzet magyar változata Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Starbucks ugyanis a szilárd menü forgalmát óhajtja növelni, és jól halad: az első negyedévben 16 százalékot nőttek, a bevétel 20 százalékát pedig az étel adta, ami rekord a vállalat történetében.

Történetesen ugyanerre az arányra törekszik a pizzalánc az újításával, csak éppen a piaci részesedésben.

Mindkét elvről elmondható, hogy

a technológiai beruházás megtérülése a cél,

a két stratégia azonban nagyon is eltérő. Mivel azonban más-más célt is szolgálnak, nem érdemes rangsorolni köztük.

Szavazzon!

Önnek melyik hűségprogram jön be?