Sikertörténet a gyűlölt papírok mögött

tőzsde részvény DAX pánik veszély
A trader sits in front of screens showing the German DAX index in Frankfurt am Main on November 1, 2011 at the German Stock Exchange. Germany's blue-chip DAX 30 stocks index sank more than 5.0 percent in midday trade amid turmoil set off by the shock announcement of a Greek referendum on last week's EU debt rescue package. AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Miközben a világ befektetőinek jelentős része azon dilemmázik, hogy a jelenlegi kockázatos és gyorsan változó környezetben milyen megoldást válasszon, egy alapmenedzser egyszerűen csak megjátssza a leginkább gyűlölt európai részvényeket. Ezzel pedig mintegy 96 százalékot vert rá idén a riválisaira.
Vágólapra másolva!

Simán leveri a versenytársakat Luiz Sauerbronn, aki a San Diegó-i Brandes Investment Partners befektetési igazgatója, és olyan

értékalapú részvény-kiválasztási stratégiát követ,

amelynek keretében lecsap a mások által túl bizonytalannak tartott papírokra. A menedzser European Value Fund nevű alapja nemcsak lenyomta a piacot eddig 2016-ban, de soha nem látott mértékben teljesítette felül azon európai részvények benchmarkját, amelyek a mögöttük álló vállalatok eredményeihez képest a legalacsonyabb áron forognak – írja a Bloomberg.

Ügyes taktika

A sikeres stratégia mögött olyan taktikai húzások állnak, mint a német részvények elkerülése, vagy a shortolók által közkedvelt egyes brit kiskereskedelmi cégek papírjainak vásárlása, valamint a nem túlságosan kedvelt görög részvények bevásárlása. Amikor pedig a befektetők egy idő után kezdenek rákapni a mélyben heverő papírokra, Sauerbronn akcióba lendül, és

igyekszik keresni a fordulaton.

A menedzser – elmondása szerint – részben a távolság miatt tud higgadtan közelíteni a kockázatos európai befektetések felé, miközben alig van igazi versenytársa, ami még izgalmasabbá teszi a stratégiát.

Menekülés Európából

Az európai részvénypiacok az elmúlt három hónapban igencsak szenvednek azzal, hogy érdemi emelkedést produkáljanak, elsősorban a gyenge vállalati profitvárakozások és a lassú globális növekedés miatt. Ennek következtében

számos befektető inkább kimenekítette a pénzét a térségből,

amit jól mutat, hogy a régió alapjai az egymást követő 17. héten szenvedtek el tőkekivonást, ami a leghosszabb ilyen időszak 2008 óta.

Sok befektető inkább menekül az európai részvénypiacról Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

Sauerbronn alapja mindeközben

2,3 százalékkal erősödött ebben az évben,

szemben az MSCI Europe Index 6,8 százalékos esésével. A menedzser olyan részvényeket kapott fel az első negyedévben, mint a brit Barclays vagy az olasz cementvállalat, a Buzzi Unicem – mindkét papír legalább 16 százalékot erősödött március vége óta. További sikeres befektetésnek bizonyult a görög ingatlancég, a Grivalia Properties REIC, amely 14 százalékot emelkedett a márciusi mélypontja óta, valamint a Wm Morrison Supermarkets, amely annak ellenére ralizott idén már 27 százalékot, hogy nemrég még az egyik leginkább shortolt brit papír volt.

Indexek erdejében

A történet érdekessége, hogy az olcsó részvények felkapására épülő stratégia elég gyengén muzsikált a válság óta. Az ilyen részvények mozgását követő MSCI Europe Value Index ugyanis

2009 óta minden egyes évben elmaradt a szélesebb piac teljesítménye mögött.

Ezt a trendet erősíti, hogy a befektetők idén 109 millió dollárnyi tőkét rántottak ki az ilyen európai részvényekben utazó alapokból, míg 32 milliót toltak a tartósan erős növekedést produkáló papírokkal foglalkozókba.

Nagyot lehet nyerni a mélyben Forrás: John Kolesidis/Reuters

Ezzel együtt a Value Index benchmark 13-szoros áron forog a várható vállalati eredményekhez viszonyítva, ami

28 százalékos diszkontnak számít a növekedésre fókuszáló MSCI Europe Growth Indexhez képest.

A relatív diszkont ráadásul folyamatosan bővült az elmúlt öt év során, és továbbra is nagyjából 40 százalékkal haladja meg a historikus átlagot.

Sauerbronn pedig úgy látja, hogy ez az eltérés egyre kevésbé fenntartható. Európa biztonságos vállalatainak papírjai ugyanis ma már olyan feszített értékeltségek mellett forognak, hogy már nem is nevezhetők biztonságosaknak – mondja a menedzser. Az emberek ma inkább az alacsony volatilitást keresik és az olyan helyeket, ahol elbújhatnak. Manapság tehát a felülteljesítés lehetősége igencsak megnőtt – hangsúlyozta Sauerbronn.