Demján: Ami történt, az lopás

Demján Sándor ad sajtótájékoztatót az Országos Takarék Szövetkezetek nevében 2016 június 16-án Demján Sándor ad sajtótájékoztatót az Országos Takarék Szövetkezetek nevében 2016 június 16-án
Demján Sándor ad sajtótájékoztatót az Országos Takarék Szövetkezetek nevében 2016 június 16-án
Vágólapra másolva!
„Ez egy megszervezett bűnszövetkezet volt" – jelentette ki Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Beszámolt arról is, miben egyeztek meg Orbán Viktor miniszterelnökkel a szövetkezeti szektor átalakításáról. A Takarékbank visszautasítja Demján vádjait. Mint írták, Demján állításaival szemben nem az elmúlt időszakban történt lopás a szektorban, hanem az Integráció megújítása előtti időszakban. 
Vágólapra másolva!

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője szerint három apropója is van a csütörtöki sajtótájékoztatónak:

  • múlt héten az MNB felügyelete alá kerültek a takarékok,
  • Demján Sándor Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetett a héten,
  • csütörtökön pedig konzultációra hívták a tagszervezeteket, amelyen a tagság 66 százaléka meg is jelent.

Demján Sándor elmondta, hogy szeretne arról beszámolni, milyen kapcsolatban van a takarékszövetkezetekkel. „A szövetkezetek havi 600 forintos ösztöndíja tette lehetővé, hogy tanuljak, ez módot adott arra is, hogy ki tudjam fizetni az albérletemet. Ez az alapvető kötődés" – mondta Demján Sándor.

Turi Dénes, az OTSZ alelnöke, Demján Sándor elnök és Varga Antal a szervezet ügyvezetője a 2016 június 16-i tájékoztatón Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Nincs anyagi kötődésem a takarékokhoz" – jelentette ki az OTSZ elnöke. Elmondta, hogy

a szövetkezetek keresték fel, hogy vállalja el a szövetkezetek vezetését.

Demján hálából vállalta el ezt a feladatot.

Nem kellett kisegíteni a takarékokat

„Az OTSZ tagszervezetei soha nem fordultak az OBA-hoz" – jelentette ki Demján, hozzátéve, hogy saját kockázati fedezettel rendelkeznek.

Orbán Viktort megvezették?

„A miniszterelnök úr elismerte nekem, hogy az eléje került adatokat összemosták" – mondta az OTSZ elnöke, aki szerint az is természetes, hogy

ahol van 130 szervezet, ott vannak olyanok is, ahol lopnak, de a nagy többség rendben működik.

Szerinte az OTSZ statisztikailag rendben működik. „Én leírtam a kormánynak, hogy megtévesztették" – jelentette ki Demján Sándor.

Megelőzné a takarékok kisemmizését

Spéder Zoltánnal kapcsolatban elmondta, hogy reméli, a levele is közrejátszott abban, hogy „sikerült megelőzni a takarékszövetkezetek kisemmizését". Szerinte a takarékszövetkezeti szektor korábbi 10 milliárd forintos nyereségből 2 milliárdos veszteségbe fordult tavaly.

Kiszívták a pénzt a szövetkezetekből

Demján Sándor szerint többféleképpen is

kiszipolyozták a pénzt a szövetkezeti rendszerből.

Az egyik ilyen szerint arra kötelezték a szövetkezeteket, hogy vásároljanak például diófa jegyet: a bankok 0,9 százalékot számoltak fel, míg a Takarékbank 3-4 százalékot – ez Demján szerint 400 milliárd forintnál már 8-9 milliárdos jövedelmet jelent Spéderéknek.

Spéder

Amit kifizettek a Postának, az bement a Spédernek, mert a Posta tőlük vásárolt, jelentette ki Demján. Ezután a Takarékbank 8 milliárd forintos részesedést szerzett Spéder kereskedelmi bankjában – ez még nem az FHB volt. Ezután volt még 30, és további 5 milliárd forint ment oda – ezek már az FHB-ba mentek, mondta az OTSZ elnöke.

Demján Sándor reméli, hogy a levele is közrejátszott abban, hogy „sikerült megelőzni a takarékszövetkezetek kisemmizését" Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Ki tud szállni ez a parazita csoport, amelyik szívta a takarékszövetkezeteket, kicash-el, majd a jogászok olyan törvényt tudnak írni, mert nagyszerű jogászokat alkalmaznak" – jelentette ki Demján, aki szerint az így kiszívott 70-80 milliárd forinttal vígan el lehetne lenni – Demján elmondása szerint ezt gátolnák, gátolták meg.

A döntéshozóknak felelniük kell

Demján Sándor beszámolt arról is, hogy mire jutottak az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen:

  1. A szövetkezeti integráció legfőbb célkitűzése a szövetkezeti vagyon gyarapítása.
  2. Akkor eredményes az integráció, ha a szövetkezetek közvetlen részesedése nő a bankszektorban. (Nem úgy, hogy bejön az FHB a rossz hiteleivel, ami szerinte csökkenti azt.)
  3. A profitcentrum a szövetkezet kell, hogy legyen, semmilyen meg nem szolgált jövedelmet nem lehet elvonni a rendszerből.
  4. Független szakértőkkel fogják tisztázni, hogy ennek az integrációnak az elmúlt három évben mi volt az eredménye, hol mentek ki a pénzek. A döntéshozóknak pedig felelniük kell.
  5. Kineveznek majd egy kormánybiztost is, aki a fenti négy pont megvalósulásáért felel majd, de a munkálatokba bevonják a bankfelügyeletet is. Elmondta, hogy a csütörtöki tagkonzultáción megjelent szövetkezetek egyetértett a fenti pontokban.

„Ami történt, az lopás, ez egy megszervezett bűnszövetkezet volt" – jelentette ki Demján Sándor.

Távol a Fidesztől

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a szövetkezeti törvényt Orbán Viktor nem olvasta, csak a diadalittas jelentéseket látta, és ezek szerint a jelentések szerint minden rendben volt.

„Aki vitatkozik veled, az a jó akaród, aki mindenben egyetért veled, az a sírásód. Én nem tudom, hogy milyen emberek veszik körül" – jelenetette ki Demján Sándor. Mint mondta, örül neki, hogy nem tudja, kik adtak tanácsokat a kormányfőnek, így legalább tudja, hogy távol van a Fidesztől.

A Takarékbank visszautasítja Demján vádjait

Mint írták, Demján állításaival szemben nem az elmúlt időszakban történt lopás a szektorban, hanem az Integráció megújítása előtti időszakban. Részben a takarékszövetkezetek 2013-2014. közötti átvizsgálása nyomán - derült fény egy sor olyan esetre (Jógazda, Soltvadkert, Körmend és Vidéke, Orgovány, Alba, Széchenyi, Tisza), amelyekben komoly visszaélések történtek. Emlékeztettek arra, hogy ezek némelyikében jelenleg is folynak hatósági eljárások.

A Takarékbank Zrt. szerint nem igazak Demján állításai a takarék szektor működésének eredményeivel kapcsolatosan sem. Azt írják, hogy az Integráció konszolidált adózás előtti eredménye 3,312 milliárd forintot tett ki, amiben jelentős szerepet játszott a Takarékbank eredményessége. Hozzátették: 2015-ben a takarékszövetkezetek 60 százaléka pozitív eredménnyel zárta az évet, miközben a magyarországi bankok jelentős része még veszteséges volt.