Leállítják a Gyere haza, fiatal! programot

Gyere Haza Fiatal
Vágólapra másolva!
Lefújja a kormány a külföldre települt magyarok hazacsábítására indított állami Gyere haza, fiatal! programot – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2017-es költségvetés elfogadása után. A programban eddig 105 fiatalt tért haza Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Nem folytatják a fiatalok hazahozatalát célzó programot – közölte Varga Mihály a 2017-es büdzsé elfogadása után tartott tájékoztatóján egy kérdésre válaszolva. Az okokat a miniszter nem részletezte, ahogy közléséből az sem derült ki, hogy pontosan mikortól állítják le a programot.

Varga Mihály elárulta, hogy nem folytatják a kormányzati programot Fotó: M. Schmidt János - Origo

A Gyere haza, fiatal! elnevezésű állami akció alig több, mint egy éve, 2015 tavaszán indult, és 100 millió forintot különítettek el rá. A kormány célja az volt, hogy lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését.

105-en jöttek haza

A program tehát százmillió forintos egyszeri keretösszegből indult tavaly, és ezt azóta sem növelték. Ebből 105 fiatalt sikerült az elmúlt egy évben Angliából hazacsábítani – azért csak onnan, mert az akciót ott indították, lévén az EU-ban a brit fővárosban dolgozik a legtöbb magyar.

A Hol máshol, mint otthon a Gyere haza, fiatal! program egyik szlogenje volt Forrás: gyerehazafiatal.hu

A 105 sikeres résztvevő számát az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közölte nemrég az Index.hu érdeklődésére.

A hivatal adatai alapján június elejéig:

  • a program honlapján 5000 fő regisztrálta magát. A programhoz az Egyesült Királyságban élő és dolgozó, speciális vagy hiányszakmával rendelkező magyar állampolgárok csatlakozhatnak, ezeknek a feltételeknek 1939 fő felel meg.
  • A programhoz 381 fő csatlakozott, tehát ők töltötték ki a szükséges nyilatkozatokat. 645 csatlakozási kérelem érkezett összesen.
  • 105 fő már Magyarországon dolgozik.
  • A partnercégek száma 134, náluk összesen 2140 betöltetlen állás van.
  • A Facebook-elérések száma 348 ezer, 2288-an lájkolják az oldalt.

A konkrét, százmilliós keretösszeg jelentős részét a program beindításának és reklámozásának költségei tették ki. Mint arról akkor az Origo is beszámolt, online PR-tevékenység ellátására kötött szerződést például a programot megvalósító OFA.

Mint egy tavaly augusztusi, ellenzéki írásbeli kérdésre Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese közölte:

a tevékenység ellátásáért 2015. december 31. napjáig szóló keretszerződést kötöttek nettó 1,55 millió forint értékben,

amiből már az első hónapokban, tavaly június 30-ig 930 ezer forintot fel is használtak.

A Facebookra ment el sok

Mint arról az Origo beszámolt, a fenti nettó 1,55 millió forintos keretszerződést az OFA a Rossi-Quattro Kft.-vel kötötte. A megbízás része volt a programhoz készített Facebook-oldal és a program internetes kommunikációja.

Az OFA közlése szerint szabályszerű közbeszerzési eljárást folytattak le, és

az „összességében legkedvezőbb”, vagyis a nettó 1,55 millió forintos ajánlatot a Rossi-Quattro Kft. adta,

amely ezért az összegért a szerződés szerint 2015 végéig látta el a program marketingtevékenységét – arról nincs hír, hogy meghosszabbították-e a szerződést, vagy idén más látta-e el ezt a feladatot.

A cégtulajdonos

A Rossi-Quattro Kft. egyetlen tulajdonosa és egyben ügyvezetője a szolnoki Vörös Ádám. A 34 éves vállalkozó

neve nem csak a Szolnok Televízió felügyelőbizottsági tagjaként vagy egy szolnoki nyomda, illetve egy másik, jászberényi cég vezetőjeként lehet ismerős.

Vörös Ádám volt az ügyvezetője 2012 novembere és 2013 áprilisa között az ugyancsak állami tulajdonú és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alá tartozó Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-nek.

A korábban Vörös által vezetett cég az egykori zánkai úttörőtábort működtető állami vállalkozásból alakult át Új Nemzedék Központ Kft.-vé, és miután 2011-ben létrejött az Új Nemzedék Jövőjéért Program, az erre szánt 3 milliárd forint uniós pénzt ez a cég költhette el.

Elfogyott a türelem?

Varga Mihály miniszter bejelentése a program leállításáról azért is érdekes, mert eddig a témában megnyilatkozó állami szereplők mind azt hangoztatták, hogy hosszú távon érdemes folytatni, úgy igazán sikeres.

Tállai András korábban azt mondta, hosszú távon lehet sikeres a program Forrás: MTI/Kovács Attila

Erre utalt tavaly nyáron Tállai András is: "Fontos, hogy a kitelepülésről szóló döntést sem napok alatt hozták meg az érintettek, így a visszatéréssel kapcsolatban is érdemes türelmesnek lennünk. Emellett a munkáltatók döntéshozatala is időigényes, ez a folyamat esetenként akár több hónapot is igénybe vehet" – írta írásbeli válaszában. "Mindezekre tekintettel a program eredményességének megítélése a későbbiekben lehetséges" – tette hozzá Tállai.

Jön a második hullám?

Ha a Gyere haza, fiatal! program leállítását nem is vetítette előre, de érdekes egybeesés, hogy néhány nappal Varga Mihály bejelentése előtt, a múlt héten az OFA a Magyar Nemzet érdeklődésére már a program egy újabb szakaszáról számolt be.

Azt írták, A Gyere haza, fiatal! program után elindulhat a Gyere haza vállalkozni, fiatal! is, mert "a hazatérő személyek egy része nem munkaviszonyban tervezi biztosítani jövedelmét, hanem önfoglalkoztatóvá válna, egyéni vagy mikrovállalkozásba kezdene".