Nagy szakadás előtt a font

UK brit munka bér font sterling
Vágólapra másolva!
A font 11 százalékot is zuhanhat a legfontosabb fejlett piaci valuták kosarával szemben, amennyiben a britek az EU-ból való kilépésre szavaznak a jövő héten esedékes népszavazáson – mondják a Goldman Sachs elemzői.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a brexit valósággá válik, az negatív hatással lenne az egész európai gazdaságra – idézi a CNBC a Goldman Sachs elemzését. A banknál arra számítanak, hogy ebben az esetben az euró is 4 százalékkal gyengülhet.

A font 11 százalékos lehetséges esése azonban még így is enyhébb következmény lenne, mint amire a Goldmannál februárban készültek. Akkor úgy látták, 15-20 százalékos lehet a deviza szakadása.

Noha a közvélemény-kutatások igencsak ellentmondásos eredményeket hoznak ki a britek hangulatával kapcsolatban, a Betfair adatai szerint a fogadások arra utalnak, hogy

62 százalékos a maradás valószínűsége.

Közép-európai idő szerint nem sokkal csütörtök dél előtt a font 0,32 százalékos gyengüléssel az 1,4162-es szinten állt a dollárral szemben, miután szerdán 0,6 százalékot erősödött.

Beüthet a Brexit a fontnak Forrás: http://www.downies.com/

Az euróval szemben a font eközben 0,23 százalékot gyengült, de a jen ellenében még látványosabb a szigetország devizájának teljesítménye. A széles körben erősödő japán fizetőeszközzel szemben ugyanis 1,95 százalékkal 147,73-ra csúszott a font, de korábban a 146,40-es szintet is elérte a font/jen árfolyam, amely 2013 áprilisa óta nem látott mélypont volt.

Amennyiben pedig a brexit hatására

a kereskedők elkezdenek megszabadulni a fonttól és az eurótól,

valószínűleg a kevésbé kockázatos devizákra csapnak majd le – írják a Goldman elemzői.

A GBP/USD árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Kereskedelmileg súlyozva, a bank elemzői azt várják, hogy a japán jen 14 százalékkal erősödhet a többi G10 fizetőeszközhöz képest. Ezzel együtt a svájci frank 8, míg a norvég korona 3 százalékkal izmosodhat.

Az elemzés következtetése megegyezik azzal az elképzeléssel, hogy az olyan, biztonságos menedékként számon tartott devizák, mint a jen vagy a svájci frank rendre felülteljesítők, ahogy a bizonytalanságok fokozódnak. Ezzel együtt mások, mint például az euró, trendszerűen gyengébben teljesítenek ilyen környezetben.