Neten keresztül is figyel a jegybank

tőzsde részvény árfolyam elemzés chart trend befektetés
Vágólapra másolva!
Kiemelten ellenőrzi a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírok kibocsátóit a jegybank, hogy betartsák a tájékoztatási szabályokat, emellett július elejétől szigorúbb szankciókra számíthatnak a szabálysértők egy uniós irányelv miatt - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgatója egy háttérbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Szeniczey Gergő kifejtette: az MNB egyebek között fokozottan együttműködik a kibocsátók által megbízott könyvvizsgálókkal, a Budapesti Értéktőzsdével, előzetes jelzés nélkül helyszíni ellenőrzéseket tart, részt vehet a közgyűléseken.

Idén már 10 jogsértést feltártak

Hozzátette:

a jegybank még az internetes fórumokon, közösségi oldalakon megjelenő információkat is figyelemmel követi,

kockázati szempontok szerint elemzi azokat és indokolt esetben intézkedik. Ezen felül a teljesebb kép érdekében a kibocsátó társasági jogi, gazdasági "életútját" is nyomon követi az MNB.

A jegybank a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása, vagy nem megfelelő teljesítése esetén felfüggeszti a kibocsátó papírjainak tőzsdei kereskedését a jogsértő állapot megszüntetéséig,

ez idén már 10 alkalommal fordult elő, 6 kibocsátó értékpapírjaival jelenleg sem lehet kereskedni.

A tájékozatási kötelezettség megszegéséért 43,5 millió forint bírságot is kiszabott az MNB az első negyedévben.

Már idén tíz szabálytalanságra fény derült Forrás: 123rf.com

Barnóczki Péter, az MNB kibocsátói és piacellenőrzési jogérvényesítési főosztály vezetője közölte: a 2015-ös jelentés közzétételének elmulasztása miatt átmenetileg felfüggesztették az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt., a TR Investment Nyrt. és az Első Hazai Energia-portfolió Nyrt. (EHEP Nyrt.) részvényeinek tőzsdei kereskedését, a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t pedig a 2014. pénzügyi évről készített éves jelentéssel összefüggő hiányosság miatt szankcionálták.

Nem a nagy bírságok a fontosak

Szeniczey Gergő szerint a mielőbbi felfüggesztésre részben azért van szükség, hogy ne terjedjen helytelen információ, illetve elmaradt, vagy nem megfelelő tájékoztatás esetén a befektetők között információs asszimetria alakulhat ki, ami egyes piaci szereplők számára visszaélési lehetőséget jelenthet.

Ugyanakkor hangsúlyozta: miközben a jegybank intézkedései elősegítik a korrekt tájékoztatást, szükség van arra, hogy a befektetők gyakorolják részvényesi jogaikat - így például a tájékozódáshoz, a közgyűlési részvételhez, szavazáshoz fűződő jogaikat.

A fokozott ellenőrzéseknek nem céljuk a kibocsátókkal szemben nagy összegű pénzbírságok kiszabása, minél erőteljesebb szankciók elrendelése, hanem az, hogy az információk megfelelő időben és minőségben álljanak rendelkezésre. Ezzel a befektetői esélyegyenlőséget hivatottak szolgálni, illetve az elhúzódó vizsgálatok, eljárások helyett alkalmazott megelőző intézkedések a tájékoztatási kötelezettség önkéntes teljesítését igyekeznek ösztönözni -mondta Szeniczey Gergő.