A Facebook a farkas a bárányok között

lakat
Ideje lenne korszerű rendszereket fejleszteni
Vágólapra másolva!
Nagy az éberség a céges adatvédelemben, sok vezető gyengének tartja a vállalat informatikai biztonságát. Kissé bizarr módon az mégsem zavarja őket, ha a Facebookon kitárulkoznak a munkavállalók: a közösségi média használata egyelőre nem szerepel a legfontosabbnak ítélt biztonsági kockázatok között.
Vágólapra másolva!

Tízből kilenc cég a kelleténél gyengébbnek ítéli érzékeny üzleti adatainak védelmét, leginkább a jelentős információbiztonsági beruházások elmaradása miatt. A cégek közel 90 százaléka véli úgy, hogy információbiztonsági rendszerei nem felelnek meg teljes mértékben a szervezet üzleti igényeinek – derül ki az EY kutatásából. Az idei globális információbiztonsági felmérés eredményei a világ legnagyobb vállalatainál dolgozó, több mint 1700 cégvezető és vezető IT-biztonsági szakértő több mint harmada arról sincs meggyőződve, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel képes lehet azonosítani egy kifinomult támadást.

Tízből hat cég tudja, mi az a támadás

A megkérdezett vállalatok fele egymillió dollár alatti összeget fordít információbiztonságra, 40 százalékuknál pedig ez a büdzsé az elmúlt 12 hónapban gyakorlatilag stagnált. A cégek közel fele szerint legalább 25 százalékkal kellene növelni a forrásokat ezen a téren, ilyen mértékű bővítést azonban csak negyedük lát reálisnak, több mint harmaduk pedig a következő egy évben sem tervez emelést. Jelentős, a kiberbiztonságot érintő incidenst ugyanakkor a cégek 60 százaléka tapasztalt már.

Sok kárt okoz a hanyagság

A válaszadók szerint az IT-kockázati kitettséget a legnagyobb mértékben a saját munkatársak figyelmetlensége, illetve az elavult információbiztonsági rendszerek növelik: a megkérdezettek 18, illetve 15 százaléka jelölte meg ezeket a legmagasabb szintű kockázati tényezőként. A felmérésben résztvevők 44 százaléka érezte cégét sebezhetőnek alkalmazottai esetleges hanyagsága miatt, az elavult rendszerek miatt aggódók részaránya pedig 34 százalékot tett ki. Magyarországon és a régióban az átlagosnál még erősebb kockázati tényezőként tekintenek az alkalmazottakra. A cégek negyede ma még nem rendelkezik az informatikai rendszerek sebezhetőségét azonosító programmal, azonban ezen a téren már előrébb járók nagy része is csak informális és időszakos megoldásokkal él. A két legnagyobb fenyegetésként idén az adathalászatot (phishing), illetve a rosszindulatú szoftvereket (malware) jelölték meg a vállalatvezetők – tavaly ezek még csupán a lista negyedik, illetve az ötödik helyén álltak.

Magyarországon és a régióban megfigyelhető, hogy a cégek döntő többsége 1 és 2 millió dollár közötti összeget fordít IT-biztonságra, jelentős változás pedig sem az elmúlt 12 hónapban nem volt, illetve a következő egy évben sem várható ezen a téren. Itthon az átlagosnál többen tartják magas szintű problémának a mobiltechnológiát az IT-biztonság szempontjából, a globálisan e körbe sorolt felhőalapú megoldásokkal kapcsolatban azonban alig gondolkodnak így a magyarországi szereplők.

Vannak intő jelek

A kiberbűnözők a legtöbb esetben már a konkrét támadás előtt hetekkel-hónapokkal feltérképezik és megtalálják azt a kiskaput, amelyen keresztül bejutnak a később megtámadott rendszerbe és elkezdik feltárni az értékes információkat. Számos jel utalhat arra, hogy a vállalat ellen kibertámadás van folyamatban: ezek közé tartozik többek közt a cég részvény-árfolyamainak hirtelen mozgása, a versenytársak kísértetiesen hasonló termékeinek megjelenése piacon, egy vállalati összeolvadás vagy felvásárlás hirtelen elakadása, vagy éppen az ügyfelek és munkatársak megszokottól eltérő magatartása is.

Ideje lenne korszerű rendszereket fejleszteni darwin.reblog.hu

Az elkövetőket a megkérdezettek 59 százaléka professzionális bűnözői csoportokkal, 56 százalékuk saját munkatársakkal, 54 százalékuk online aktivistákkal, 43 százalékuk pedig „magányos farkas” hackerekkel azonosította, de számos megkérdezett tapasztalt egy-egy államhoz kötődő támadást is. A cégek ugyanakkor egyre magabiztosabbak, a tavalyi több mint 50 százalékkal szemben már csak alig több mint harmaduk gondolja úgy, hogy teljesen kiszolgáltatott lenne egy összehangolt támadás esetén. A megkérdezett vállalatok 56 százaléka a következő 12 hónapban kiemelt prioritásként tekint az adatszivárgásra, a belső kockázatokat a válaszadók 49 százaléka emelte ki, a közösségi médiát azonban a cégek közel fele alacsony szintű veszélyforrásként kezeli biztonsági szempontból.

Rugalmatlan rendszerek

„A vállalati információbiztonsági rendszerek érettségük szerint három kategóriába sorolhatóak. Az elsőbe azok a rendszerek tartoznak, amelyek már működnek ugyan, de csak a jelenleg ismert kihívásoknak megfelelő, alapszintű védettséget jelentenek, és emiatt viszonylag rugalmatlanok. Ennél eggyel fejlettebb szintet képviselnek azok a rendszerek, amelyek már a kiberkörnyezet gyors változásából eredő kihívásokra is képesek választ adni. A leginkább fejlett biztonsági rendszerek pedig már a jövőre koncentrálnak, azaz a ma még előre nem látható kockázatok és veszélyek kezelésére is alkalmasak lehetnek” – tette hozzá Ficsor Attila, az EY információbiztonsági szakértője.

A cégek közel fele ugyanakkor ma még nem rendelkezik információbiztonsági központtal (Security Operations Center, SOC). Ahol mégis felállítottak ilyen egységet, jellemzően ott sem alakítottak ki intenzív kapcsolatot az üzleti területtel. Csak a válaszadók negyede nyilatkozott úgy, hogy erősen integrált munkakapcsolatban állnak az üzleti és az IT-s vezetők. Amelyben az üzleti kockázatokkal kapcsolatos információkat egymással aktívan megosztják egymással.