Új piaci lehetőség a magyar vállalkozásoknak

pakisztán gazdaság
A Pakistani labourer carries sacks of grain at the main wholesale market in Karachi on June 1, 2016. Pakistan's Finance Minister Ishaq Dar is due to present the annual fiscal budget for 2016-17 at 4,800 billion Pakistan rupees (46 billion USD) in parliament on June 3, 2016, the state-run Associated Press of Pakistan (APP) said. / AFP PHOTO / ASIF HASSAN
Vágólapra másolva!
Erősödnek a kereskedelmi-üzleti kapcsolatok Pakisztán és Magyarország között a Magyar Nemzeti Kereskedőház tevékenységének köszönhetően. A piaci visszajelzések alapján a mezőgazdasági berendezések, felszerelések, valamint a gyógyszeripari alapanyagok területén érhetnek el potenciálisan exportsikereket a magyar vállalkozások.
Vágólapra másolva!

A két ország közti gazdasági kapcsolatok megerősítése érdekében több személyes látogatáson is részt vettek a kereskedőház képviselői a közelmúltban. Felmérték, melyek azok a terültek, ahol a magyar kis- és középvállalkozások hosszú távú és sikeres partnerkapcsolatokat tudnának kialakítani Pakisztánban.

Forrás: AFP/Asif Hassan

Az ország mezőgazdasága a GDP közel negyedét, az összfoglalkoztatottság közel 43 százalékát adja. Azonban a feldolgozás, tárolás, szállítmányozás területén még van lemaradása a helyi cégeknek, így a magyar vállalkozások számára elsősorban ezek a szegmensek rejthetnek nagy potenciált.

Keresik az innovatív magyar megoldásokat

A lehetséges pakisztáni partnerek részéről komoly érdeklődés mutatkozik

  • a mezőgazdasági eszközök modernizálása,
  • a hús- és tejipari termékek tárolására és szállítására alkalmas gépek,
  • az IT fejlesztések, valamint
  • a gyógyszeripari alapanyagok és vakcinák iránt.

Továbbá a magyar innovatív megoldások iránt is nagy az igény, hiszen például egy agrárinformatikai fejlesztéseket végző startup termékét egy pakisztáni mezőgazdasági gépgyártó beépítheti az általa gyártott termékbe.

Újabb együttműködési területek, valamint a már beazonosított szegmensek konkretizálása érdekében további üzleti célú látogatásokat szervez a kereskedőház Magyarországon és Pakisztánban is.

Kereskedőház Pakisztánban

A Kereskedőház a partnerkapcsolatok kialakítását, az üzleti utak szervezése mellett, egy pakisztáni külképviseleti iroda megnyitásával segítené. Az iroda működése további lendületet adna a két ország kereskedelmi kapcsolatainak, a magyar export növelésének, valamint bővítené a magyar kis- és középvállalkozások partnerkapcsolatait.

,,Pakisztánból erőteljes érdeklődés mutatkozik számos magyar termék és szolgáltatás iránt. A két ország cégei közti üzleti-kereskedelmi kapcsolatok dinamizálásának a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) is kiemelt figyelmet szentel.

amelyek további vállalkozások előtt nyithatják meg a kaput a pakisztáni piacra. A lehetőségek kiaknázása érdekében hamarosan helyi képviseletet is nyitunk az országban" – mondta Ducsai-Oláh Zsanett, a MNKH Zrt. vezérigazgatója.

Magyarország Pakisztánba irányuló exportja 2015-ben kismértékben – 6,3 milliárd forintról 6,5 milliárdra – emelkedett a 2014-es adatokhoz képest. A Kereskedőház külképviseleti irodájának megnyitása segítheti az export jelentősebb bővülését, és ezáltal szorosabbra fűzheti a két ország közti gazdasági kapcsolatokat.