Inkubátorban nevelik a legsikeresebb vállalkozásokat

Demo Day, Mentorprogram, Prezi HQ, Startup, Ács Zoltán 2016. 06. 17.
2016 június 17-én készült képek a Design Terminál Mentorprogram tavaszi szemeszterének záróeseményén, a Demo Day 2016-on.
Vágólapra másolva!
Egészségügy, energia, esélyegyenlőség. Bemutatták eredményeiket a Design Terminál mentorált vállalkozásai.
Vágólapra másolva!

A DemoDay alkalmával bemutatkoztak a Design Terminál tavaszi szemeszterében mentorált vállalkozásai. Hat, várakozással telt hónap után végre kiderül mi lett az utóbbi idők fejlesztéseiének eredménye. Izgalmas percek ezek.

Jön a jövő és megmutatja magát.

A Design Terminál Mentorprogram tavaszi szemeszterének záróeseménye, a Demo Day 2016 Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A megújult program nemzetközi összevetésben is különlegesnek számít, amiben a designcégek és a technológiai vállalkozások egymástól is tanulnak. A program másik erősségét a nemzetközi mentorhálózat jelenti. Százötven elismert mentor kapcsolódik be a vállalkozások fejlesztésébe a Szilícium-völgytől Berlinen át Budapestig. Az jó sok agy.

A Design Terminál tavaly ősszel robbantott: új alapra helyezte vállalkozásfejlesztő tevékenységét. Az intézmény korábban csak designcégek számára nyitott mentorprogramjára már digitális technológiákkal és városfejlesztéssel foglalkozó csapatok is jelentkezhettek – felismerve, hogy napjainkban e területek együttműködéséből születnek a legsikeresebb termékek. Ahelyett, hogy hagynák bóklászni egymás körül az ötletgazdákat inkább összekötik őket és úgy hagyják, kíváncsian várva, hogyan oldják meg immáron egy csapatban egymás problémáit.

„Nincs képlet a tökéletes vállalkozásra, nincs meg a startupok Bölcsek Köve”

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője szerint két tényezőn múlik, hogy egy startup sikeres lesz vagy nem, és ezeknek semmi közük a világmegváltó ötletekhez. A termék mögött álló ember a lényeges: egyszerre kell égnie benne a verseny- és a csapatszellemnek. Vannak további tulajdonságok, melyek növelhetik egy pályázó esélyeit, például

Ez alapján az is tudható, hogy azok a befektetők, akik startup-cégeket támogatnak elsősorban nem a termékekbe, hanem a fejlesztői csapatokba fektetik pénzüket. Személyiségekbe és képességekbe.

Hatalmas tudás a mentorprogram mögött

A hat hónapos mentorprogram során a kezdő vállalkozók folyamatosan dolgoznak, az üzleti modell, a szervezetfejlesztés, a jogi háttér és a marketing területén lépnek előre a cégek. Ha nem lépnek, akkor mentoraik új kihívásokkal és határidőkkel ösztönzik őket, így esélyük sincs a pályázóknak a kisebb ellenállás felé mozdulni. A szakemberek és a mentoráltak tudása egy ponton összeadódik,

amit Böszörményi-Nagy a program különleges értékének tart. A DesignTerminál elsősorban nem pénzt ad a pályázóknak, bár egy szerény ösztöndíjjal elősegítik, hogy a félév során ne kelljen mással foglalkozniuk. Fontosabbnak látják, hogy az induló cégek minden tudást és eszközt megkapnak,amit akarnak a kutatásoktól a gyártáson át a külföldi bemutatkozás lehetőségéig. A folyamat végén a mentorok odavezetik a pályázókat a valódi tőkéhez, igazi befektetők valódi üzletet kötnek velük és kész a nagybetűs vállalkozás.

Hol jön ki a pénz? Kijön pénz?

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Design Terminál vezetője elmondta, hogy nonprofit szervezetként ők közvetlenül nem profitálnak a saját laborjukban, saját módszerükkel fejlesztett vállalkozásokból, a szemeszter végén elengedik a mentoráltak kezét. A következő mentorprogramra is elindult a jelentkezés, augusztus 5-éig várják az ígéretes cégalapítókat.

Ősztől nem csak a mentorprogram folytatódik, de a Design Terminál is megújul. Az eddig a közigazgatás részeként, állami tulajdonban működő ügynökséget új, rugalmasabb alapokra helyezik. Egyes külföldi példák (többek között a brit Design Council gyakorlata) alapján magántulajdonú, nonprofit szervezetként folytatják a munkát, várhatóan szakmai befektető bevonásával – ám továbbra is szoros együttműködésben a kormányzattal. A tehetséggondozási programokért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma már közölte, hogy változatlanul támogatni kívánja a Design Terminál tevékenységét.

… és amiket nem kell magyarázni

Összességében a DesignTerminál mentorprogramja nagyon látványosan ember - és környezetbarát irányba pozícionálta saját magát. Most bemutatott mentoráltjaik többsége olyan terméken dolgozik, ami a közösség számára is kifejezetten értékes lehet. A Laborom az orvos és a beteg közötti kapcsolatot teszi élőbbé egy digitális felület segítségével, a Route4U a világ első kerekesszékes navigációját fejleszti. A MagikMe olyan játszótéri eszközökön dolgozik, melyek összehozzák a fogyatékkal élő és az egészséges gyerkekeket. A Drone IQ szoftver a katasztrófavédelem és a kutatás-mentés területén segíti a robotrepülők irányítását. A FUTI energiatermelő utcaburkolata nem csak a napból, de a gyalogosok lépteiből is energiát termel. Szóval a nagy félelmek elmúltak vagy csendesebbek, a kereskedelmi érdek, vagy mohóság nem falta fel a bolygó- és jövőbarát agyakat. Tényleg van remény, legalábbis innen nézve, ezt mondják a szakemberek.