Az olajat is pofozná a brexit

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Amennyiben megvalósul a brexit a csütörtöki brit népszavazás után, a Société Générale vezető olajpiaci elemzője szerint a fekete arany beszakadhat – legalábbis egy időre. A nyersanyagpiac is Nagy-Britanniára figyel.
Vágólapra másolva!

Csökkenést mutatott a hétfői emelkedés után az olaj ára kedden reggel, ahogy egyre közeledik a brit népszavazás. A hétfői, széles körben érzékelhető piaci emelkedést korábban az fűtötte, hogy a friss közvélemény-kutatások szerint a maradásra voksolók tábora új lendületet kapott – írja a CNBC.

Közép-európai idő szerint kedd reggel a Brent típusú olaj 1,11 százalékos csökkenéssel hordónként 50,09 dolláros árfolyamon állt, míg az amerikai nyersolaj (WTI) 0,90 százalékkal 49,51 dollárig süllyedt. Napközben az esés meredeksége csökkent, a délután derekán a WTI 48,5, a Brent 49,7 dollár körül járt.

Az már eddig is látszott, hogy a népszavazás körüli izgalmak az olaj piacát sem kerülték el. A múlt héten az olajár is zsugorodott, amikor olyan eredmények jöttek ki, hogy a kilépés mellett kampányolók vezetnek. Ahogy pedig a piacok tűkön ülnek, az olajpiacon is érzékelhető a kockázatkerülés – mondja Michael Wittner, a Société Générale vezető olajpiaci elemzője.

Fokozódó hangulat

Az elmúlt hetekben a piacok a számos országban tapasztalható negatív kamatkörnyezet, illetve a láthatóan törékeny globális gazdasági helyzet miatt aggódtak. A múlt héten azonban felerősödött a brit referendumra irányuló figyelem. Ez pedig minimum hozzájárult a hétfő előtti kockázatkerülő hangulathoz, amely a globális olajpiacra is kihatott – jelezte Wittner.

Az olaj sem úszná meg a felfordulást Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Amennyiben a brexit megvalósul, az olajra nehezedő negatív nyomást

elsősorban a kockázatkerülés és a nem fundamentumok hajtják majd

– hangsúlyozta az elemző.

Nézőpontunk szerint a manapság tapasztalható átmenet a túlkínálatból a kiegyensúlyozott piac felé lenyomná a devizahatás miatt némileg gyengülő kereslet enyhe fundamentális hatásait – tette hozzá. Éppen ezért noha a brexit a felfokozott hangulat miatt nagyjából 5 százalékos csökkenést idézhetne elő a határidős olajpiacon, ez a gyengülés csupán időszakos lenne.

Félelem és egyensúly

Jóllehet senki nem tudja előre, hogy egy ilyen példa nélküli esemény egész pontosan milyen hatásokat váltana ki, Wittner szerint az olajpiac azonnal reagálna az eseményekre, és igen nehéz lenne kereskedni.

A brexit esetén hasonló kockázatkerülési hullám ütne be a fekete arany piacán, amilyenre már voltak példák az elmúlt években, többek között a kínai részvény- és devizapiacok változásainak, illetve a görög adósságrendezés fejleményeinek következtében. Az elemző szerint a brexittel összefüggő kockázatkerülés sem lesz nagyon különböző, ami megnehezíti a kereskedők dolgát. Egyrészt azért, mert lehetetlen megjósolni a hullám (vagy hullámok) erejét és időtartamát, másrészt – és ez talán még fontosabb – nem lehet tudni, hogy a befektetők mennyire árazták be előre a brexitet az eredmények közzététele előtt.

A Brent típusú olaj árfolyama február közepe óta Forrás: Investing.com

Következésképpen Wittner alapvetően optimista az olajpiac jövőjével kapcsolatban. Hangsúlyozza ugyanis, hogy

a túlkínálatos piac egyre inkább az egyensúly felé tolódik,

ahogy a kínálat csökken, a kereslet pedig bővül. Éppen ezért az elemző végkövetkeztetése, hogy amennyiben a brexit negatív hatással lesz az olaj árfolyamára, az egyértelműen a hangulati kereskedésnek és nem a piaci fundamentumoknak tudható majd be.