Újoncként egy hónapig a világ tetején

Bűvös fotel, karácsonyi mese
A pünkösdi királyság alatt is a cégvezetés hétköznapjaiba kóstol bele a gyakornok
Vágólapra másolva!
Rendhagyó módon keresi az utánpótlást egy világszerte jelenlévő HR-specialista nagyvállalat: igazi, tapasztalatlan újoncot neveznek ki az ügyvezető mellé „mini CEO”-nak, aki így szó szerint a saját bőrén tapasztalja meg a cégvezetés nehézségeit és örömeit egy teljes hónapon át.
Vágólapra másolva!

Budapesten Breitenstein Ádám lett az Adecco Magyarország mini CEO-ja június 13-án, mentora a céget 6 éve vezető Vég Ottó. Az ügyvezető úgy véli, mivel

a világon több mint 70 millió fiatalnak nincs állása – ezek 50 százaléka Európában él –,

sosem volt még ilyen mély a szakadék az elméleti és a gyakorlati tudás között. A valós piaci munkakörnyezetben, de még az egyetemi évek alatt megszerezhető tapasztalat fontosabb, mint valaha. Ahogy a nyári munka, úgy az ilyen kreatív programok is ezt szolgálják.

Vég Ottó ügyvezető igazgató Forrás: www.photoszekely.hu/Gyorgyszekely

„Ehhez a munkakörhöz

a legfontosabb az önállóság, a következetesség és a csapatjátékosi képesség

– mondta Vég Ottó az Üzletrésznek a programról. – Az elsőt feladatokkal és projekteken keresztül lehet fejleszteni. Fontos a következetesség is, amit konstruktív és pozitív visszajelzésekkel lehet fejleszteni. Csapatjátékossá pedig a különböző területek összehangolásával válik az ember. Az így kialakuló széles látókör elengedhetetlen a vezetői szemléletmódhoz.”

A pünkösdi királyság alatt is a cégvezetés hétköznapjaiba kóstol bele a gyakornok Forrás: AFP/Photononstop

Vég Ottó elmondta még, hogy bár

a program kezdetén fontos a „shadowing”,

a vezetői kontroll, utána mindenképp el kell engednie az újoncot, hogy maga fedezze fel a struktúrát, a területeket, a működési funkciókat. „Ádám a már az eddig itt töltött időszak alatt is területről területre járt, ezután az ott szerzett tapasztalatait együtt megbeszéljük, értékeljük – tette hozzá az ügyvezető. – Szintén fontos, hogy bizonyos feladatok kapcsán teljes felelősséget élvez, ezekben is kiteljesedhet, egyúttal új ötleteket, nézőpontot is hozhat a cég életébe. Rábíztuk például egy közvetítési projekt egyik részfeladatát, de említhetem azt is, hogy

Breitenstein Ádám Forrás: www.photoszekely.hu/Gyorgyszekely

Breitenstein Ádám maga is kiemeli, a program előtt kíváncsian várta, mit fed majd a shadowing a gyakorlatban, mennyire dobják be a mélyvízbe, ténylegesen beleláthat-e a kulcsfontosságú döntéshozatalba, vagy csak kirakatból lesz ügyvezető. „Már az első naptól kezdve kapok kihívást jelentő feladatokat,

– mesélte lapunknak. Hozzáteszi, eddig, hogy a program félidejénél tart, az lepte meg a leginkább, hogy a CEO munkakörétől sem idegen a végrehajtás. „Sok mindenre oda kell figyelnie az ügyvezetőnek, fontos, hogy legyen rálátása az egyes területek működésére, és a váratlan helyzeteket is tudnia kell kezelni.”

Hogy lehet ügyvezetni egy hónapig?

A CEO for One Month program lényege, hogy országonként egy fiatal egy hónapig betekintést nyerhet a cég vezetésébe. A szerencsés kiválasztottak ugyanis az Adecco ügyvezetői mellett látnak el feladatokat és ismerik meg a vezetői kompetenciákat. A CEO for One Month felhívására az idei évben rekordszámú, közel 55 ezer jelentkezés érkezett a programban résztvevő 49 országban. A jelentkezőket az önéletrajzuk, a motivációs levelük, különböző kompetenciateszteken nyújtott teljesítményük, végül személyes interjúk alapján választottak ki 49 embert arra, hogy az Adeccónál töltse szakmai gyakorlatát.

„A tavalyi évben már belekóstoltunk a CEO for One Month programba, akkor is volt egy mini CEO-nk. A program

számomra is hasznos volt, tükröt tartott elém,

tudatosabban át kellett gondolnom, hogy mit miért csinálok és a feszültebb helyzeteket is jobban ki kellett elemezni” – mondta Vég Ottó.