A sztráda már elkészült, ideje lenne robbantani a cégeknek

kingdom towers felhőkarcoló
Vágólapra másolva!
Komoly lemaradásban vannak a hazai vállalatok az infokommunikációs eszközökkel való ellátottság vonatkozásában európai uniós összehasonlításban, még a munkavállalóik szerint is sokat segítene, ha modern IT-technológiákra költenének. Az Ipsos kutatása szerint a rugalmas munkavégzés terjedésével egyre többen élnek a felhőalapú megoldások kínálta lehetőségekkel.
Vágólapra másolva!

Alig változott az elmúlt években a hazai vállalkozások infokommunikációs eszközökkel való ellátottsága a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A tavaly novemberben nyilvánosságra hozott 2014-es összesítés alapján

a magyarországi cégek 91 százalékánál használtak számítógépet és 88 százalékuk volt internethasználó.

Ezek az értékek gyakorlatilag megegyeznek az egy évvel korábbi arányokkal, ugyanakkor jelentős mértékben, 8, illetve 6 százalékponttal elmaradnak az Európai Unió 28 tagállamának átlagától.

Szükség lenne a legmodernebb technológiákra

Még aggasztóbb a helyzet, ha azt is figyelembe vesszük, hogy

a vállalatok számítógépes ellátottságát vizsgálva mindössze két EU-országot előzünk meg, az internet használatban pedig csupán egyet.

Pozitívum, hogy a hazai cégek 99 százaléka szélessávú világhálós hozzáféréssel rendelkezett 2014-ben, igaz a legnagyobb arányban a 2-10 Mbit/s-os kapcsolatokat használták, aminél napjainkban már a háztartások többsége is gyorsabb eléréssel bír.

Felhőre váltanak a vállalkozások Forrás: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Az sajnos nem derül ki a KSH statisztikáiból, hogy milyen állapotban vannak a hazai vállalatoknál lévő számítógépek, mennyire felelnek meg a jelenlegi elvárásoknak. Az mindenesetre sokatmondó, hogy egy, tavaly nyáron publikált kutatás szerint a magyarországi kis- és középvállalatok (kkv) munkavállalóinak több mint fele szerint sokat javítani az ügyfelek kiszolgálásán, illetve növelné elégedettségüket, ha befektetnének a legmodernebb informatikai technológiákba.

Rugalmas munkavégzés

A magyar munkavállalók nemzetközi viszonylatban meglehetősen munkahelyhez kötöttek, bár a KSH 2014-es adatai szerint az atipikus foglalkoztatási formák (például otthoni munkavégzés) terjedésével, illetve a technológia fejlődésével

egyre több vállalkozás ad alkalmazottainak távoli hozzáférésre jogosultságot a munkaállomásához.

Tavaly a vállalkozások 39, ezen belül a legalább 250 főt foglalkoztató cégek 86 százalékánál volt erre lehetőség.

A Microsoft megrendelésére készült Ipsos Mori kutatás legfrissebb adatai szerint a magyar kkv-k munkavállalóinak 44 százaléka véli úgy, hogy

a technológia fontos szerepet játszik a rugalmasabb foglalkoztatási formák elterjedésében.

Meglepő módon ugyanakkor még az informatikai területen dolgozók körében is igen magas, 61 százalék azok aránya, akiknek a felmérés alapján meg kell jelenniük személyesen is a munkahelyükön, hogy elvégezhessék feladataikat.

Egyszerűbb, költségtakarékos megoldások

A rugalmas munkavégzésre lehetőséget kapott alkalmazottak körében

a felhőalapú szolgáltatások népszerűsége gyorsan nő.

Míg 2014-ben még csak a munkahelyen kívülről is dolgozó informatikai alkalmazottak 40 százaléka használt felhőalapú megoldást feladatai elvégzéséhez, addig az Ipsos legfrissebb felmérése szerint ez az arány már 54 százalékra nőtt.

A vállalkozások ötöde él a felhőalapú szolgáltatások kínálta lehetőségekkel Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./J J D

Érdemes megjegyezni, hogy ez az adat az innovációban és a rugalmas foglalkoztatásban is élen járó informatikai cégek munkatársaira vonatkozik, az egyéb területeken tevékenykedő társaságoknál jóval alacsonyabb lehet ez az arány. A Microsoft megbízásából szintén az Ipsos által végzett tavalyi kutatás alapján

a hazai kkv-k munkatársainak többsége még mindig e-mailben küldi haza a munkához szükséges anyagokat,

majd ugyanígy küldi be a céghez a végeredményt, és csak nagyjából ötödük élt a felhőalapú szolgáltatások kínálta lehetőségekkel. Persze figyelembevéve, hogy az Eurostat adatai alapján 2014-ben a magyar vállalkozások kevesebb mint 10 százaléka használt felhő megoldást, már nem is annyira meglepő ez az alacsony arány.

A helyzet azonban egyértelműen változóban van, és a következő években

a hazai kkv-k körében is a felhőalapú szolgáltatások szélesebb körű elterjedésére lehet számítani.

Ezt gazdasági okok is indokolják, hiszen ezáltal komolyabb kezdeti beruházás nélkül juthatnak plusz tárhelyhez, adatmentési szolgáltatáshoz, számítási kapacitáshoz, vagy akár az új fejlesztéseket – például egy mobilalkalmazás létrehozását – megkönnyítő platformhoz, és csak a tényleges használat után kell fizetniük.