Az utolsó pillanatban foglalunk szállást

Gyerekmentes hotel felnőttbarát szálloda pancsolás
Vágólapra másolva!
Tovább javult a turizmus teljesítménye Magyarországon, a szállodák első negyedéves bruttó forgalma 9,9 százalékkal, a bruttó szobaár-bevétele pedig 13,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben a szállodák bruttó szobaár-bevétele 34,362 milliárd forintra, bruttó forgalma 63,154 milliárd forintra emelkedett.

A szállodák örültek a hosszú hétvégéknek

A jelentés kiemeli, hogy a

belföldi vendégéjszakák száma 15,8 százalékkal, a külföldieké pedig 8,4 százalékkal nőtt,

a belföldi kereslet erősödéséhez nagyban hozzájárult a Szép-kártya kiemelkedő, 24,2 százalékkal bővülő szállodai felhasználása. A forgalom növekedését az is segítette, hogy márciusban két hosszú hétvége is volt - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A hungarikumok vonzzák a turistákat Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az országos szállodai teljesítményhez nagyban hozzájárultak a vidéki hotelek, bruttó forgalmuk 14 százalékkal, szobaár-bevételük 18,9 százalékkal nőtt, miközben a fővárosban a forgalom 5,4 százalékkal, a szobaár-bevétel 7,8 százalékkal volt nagyobb, mint 2015 első három hónapjában.

Budapest kevésbé volt népszerű

Január-márciusban a külföldi vendégéjszakák száma a budapesti hoteleken kívül 16,6 százalékkal emelkedett, míg a fővárosban 4,6 százalékkal. Az első negyedévében a szállodai vendégéjszakák száma országosan 11,8 százalékkal,

Budapesten 5,3 százalékkal, a fővároson kívüli szállodákban 16,6 százalékkal,

a Balatoni régióban 22,5 százalékkal nőtt. A szállodák átlagos kihasználtsága 44,7 százalék volt, ami a bázisnál 2,8 százalékponttal magasabb.

Ukránok és a csehek jöttek

Az elemzés szerint a legnagyobb beutazó piacok közül kiemelkedő növekedés volt Ausztriából (9 százalék), Csehországból (23,5 százalék) és Romániából (21 százalék). Az ukrán szállodai vendégéjszakák száma 48,7 százalékkal nőtt.

A hosszú hétvégéken megtelnek a szállodák Forrás: Flickr/Stuart Seeger

Folytatódott az orosz piac másfél éve tartó leépülése: az első három hónapban az onnan érkező vendégek 9,5 százalékkal kevesebb vendégéjszakát ötlöttek el itt.

A végsőkig húzzuk a foglalást

A szövetség által a budapesti tagszállodák adatai alapján készített előrejelzés szerint május-augusztusban a várható szobafoglaltság a háromcsillagos kategóriában 80-85 százalék, a négycsillagos szállodákban 80-90 százalék, az ötcsillagos hotelekben pedig 75-85 százalék között várható. Jelezték azt is, hogy a rendelésállomány alacsony, a hotelek az utolsó pillanatban telnek meg, döntően az interneten érkező foglalásokkal.