Az arany és az olaj lehetnek az új BUX

olajkitermelés indul a Yasuni Nemzeti Parkban, Ecuadorban, olajkút
(dpa) - Undated picture of an oil production site in the rain forest in the eastern part of the South American nation of Ecuador. The oil production contaminates and poisens the surrounding nature and wildlife.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapok hektikus piaci mozgásai után újra pozitív irányba mozdult a befektetésialap-piac a BAMOSZ legfrissebb adatai alapján. Leglátványosabb mértékben az árupiaci alapok növekedtek, ami mögött leginkább a nyersanyagpiac magára találása áll. A tavalyi év BUX sikere után így idén a nyersanyagok okozhatnak pozitív meglepetést.
Vágólapra másolva!

„Az elmúlt hónapok erőteljes árfolyam-ingadozásai és feszült piaci hangulata a hazai befektetők türelmét is próbára tette, most azonban újra pozitív mozgolódás látható a befektetési alap piacon. Ezt mutatja, hogy a BAMOSZ (a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) legutóbbi, áprilisi adatai alapján a pénzpiaci alapok állományát kivéve minden befektetési alap kategória szinten maradt vagy növekedni tudott" - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A nyersanyagok meglepetést okozhatnak

„Az már nem meglepő, hogy a pénzpiaci alapok állományának csökkenése folytatódott, az viszont mindenképpen figyelemreméltó, hogy legnagyobb mértékű - az előző hónaphoz képest 16,1 százalékos - növekedés az árupiaci alapoknál történt. Úgy tűnik, hogy

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Elmúlik a túlkínálat

Az árupiaci alapok erőre kapása mögött egyrészt az áll, hogy az olajpiacon eltűnőben van a túlkínálat, ami már elkezdte fölfelé tolni a kőolaj világpiaci árát. Másrészt az év eleji erőteljes részvénypiaci mozgások elbizonytalanították a befektetőket, akik így erőteljesebben az arany irányába mozdultak.

Érvek a nyersanyagok mellett

„A továbbiakban is a nyersanyag-befektetések - azaz az energiahordózók, nemesfémek és ipari fémek - mellett szól, hogy

mivel hosszú távon nagyjából 80 dolláros szintnél tarthatók fenn nyereségesen a szektor beruházásai. Másrészt, bár a részvénypiachoz hasonlóan nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot igényelnek, mégsem a tőzsdékkel együtt mozognak, sőt

Harmadrészt pedig az ipari fémeknél - leginkább a réz és a vasérc esetében - a kínálati oldalon a kitermelés csökkentése felfelé korrigálja az árakat. Így a hosszabb időtávban gondolkodó megtakarítók körében a részvénypiaci eszközök mellett egyre stabilabb helyet foglalhatnak el a nyersanyag-befektetések" - mondta el Horváth István.