Szárnyal a szója, bajban a fogyasztók

- Horizontal
Organic soja beans are seen in the hands of organic farmer Armin Meitzler-Stoehr in Freimersheim near Alzey, southwestern Germany, September 26, 2013. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND / AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A szójabab határidős árfolyama elég szépen ível fölfelé az idei évben, amivel az egyik legnagyobb százalékos emelkedést produkálta a vezető nyersanyagok között.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi ralit elsősorban az indokolta, hogy egyre bizonyosabb, a kínálat nem fogja tudni tartani az ütemet a megnövekedő kereslettel. A szójabab határidős jegyzése így ebben az évben már közel 25 százalékot emelkedett – írja a MarketWatch. A nyersanya árfolyama kedden egyébként a kereskedési limitet is elérte, mielőtt 10,84 dolláros árfolyamon zárt volna, ami 2014 augusztusa óta a legmagasabb záró érték volt.

A keddi amerikai adatok szerint eközben

a szójabab zárókészlete a 2016/2017-es termelési évben 305 millió véka lehet,

ami 95 millióval alacsonyabb a felülvizsgált 2015/2016-os előrejelzésnél. A zárókészlet arra utal, hogy mennyi marad az év végén, miután minden kínálati és keresleti faktort számításba vettek.

Drámai készletek

A globális mezőgazdasági keresleti és kínálati becsléseket tartalmazó WASDE anyag szerint váratlanul drámai mértékű zsugorodás látszik a szójabab zárókészleteinek előrejelzésében, ami elsősorban a kereslet globálisan is rekord magasságának tudható be.

Forrás: AFP/Daniel Roland

Tekintve, hogy a várakozások szerint a három legfontosabb gabona, a szójabab, a kukorica és a búza is rekord szintű kereslettel számolhat 2016/2017-ben,

az időjárásnak közel tökéletesnek kellene lennie,

hogy a kínálat ezzel lépést tudjon tartani. A jelentés erre az időszakra

4,23 milliárd vékás teljes kínálattal, és 3,93 milliárdos teljes fogyasztással számol a szójabab piacán.

A vártnál sokkal alacsonyabb zárókészletekkel az a probléma, hogy csupán nagyon kevés mozgásteret enged meg a termelési oldalon esetlegesen fellépő problémák idején – mondja Sal Gilbertie, a Teucrium Trading befektetési vezetője.

Egyensúlyi zavarok

Ezzel együtt a Teucrium elemzése arra jutott, hogy a Föld lakossága 2050-re elérheti a 9,5 milliárdot, miközben az éves szójabab fogyasztás egyénenként 2 véka.

A piaci egyensúly pedig folyamatos zavaroktól szenved,

mivel Dél-Amerikában az időjárási viszontagságok okoznak problémát, különösen a brazíliai szárazság, miközben Kínában egyre nagyobb az igény a szójabab importra – tette hozzá Gilbertie.

Ennek fényében a nyersanyag árfolyamának erősödése

igencsak látványos volt.

A szójabab az első éves emelkedésére készülhet 2012 óta, míg idén az elmúlt 18 hét során csupán 4 olyan hét volt, amikor veszteséget mutatott.

Idén csupán néhány olyan vezető árupiaci termék volt, amely nagyobb mértékben tudott emelkedni a szójababnál. Az ezüst 25,9, a sovány sertés 38,5, míg a vasérc közel 42,5 százalékot drágult eddig 2016-ban.

Bár a világ jelenleg komoly gabonakészletekkel rendelkezik, a kereslet növekedése mégis megállíthatatlannak tűnik. Éppen ezért a befektetők számára egyre fontosabb kérdés lesz a jövőben az időjárás és annak bizonytalanságai – hangsúlyozta Gilbertie.