Stagnál a lakáspiac a fővárosi elitkerületben

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Sok a túlárazott ingatlan Budapest egyik legfelkapottabb kerületében, a CSOK egyelőre nem sokat segített ezen. Szinte csak új családi házakat éri meg építeni, ezért csak az üres telkek fogynak, a meglévő társasházak felújítása, lakások eladása továbbra sem éri meg a tulajdonosoknak.
Vágólapra másolva!

Bár még mindig keresettek a XVI. kerületi ingatlanok, nem látni, hogy a CSOK jelentős hatást gyakorolt volna a lakáspiacra. A kedvezmény csak a telekeladásokat bővítette valamelyest, a magas ingatlanárak miatt azonban nagyrészt stagnál a lakáspiac – közölte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Túl sokat kérnek

Az ingatlaniroda szerint a kerületben sok a túlárazott ingatlan, ráadásul igen keveset lehet alkudni az árból. Ennek egyik oka az lehet, hogy a XVI. kerületben mérsékelt a kínálat társasházi lakásokból, így rendkívül erős a kereslet irántuk. A családi házak esetében viszont kicsit másként fest a kép: itt átlagosan mintegy 5-8 százalékos alkuval lehet számolni, de lehet ez több is, ha kismértékben túlárazott ingatlanokról van szó.

Az ingatlanok túlárazása egyébként egész Budapesten jellemző. Ennek az lehet, hogy az elmúlt egy-másfél évben

mindenhonnan azt hallhatták a tulajdonosok, hogy emelkednek az árak,

így pedig földtől elrugaszkodottá váltak az elképzeléseik. Nagyon sokan most a “vágyálmaikat akarják beteljesíteni” - fogalmazott Sebestyén Tamás, aki hozzátette, hogy ez a gyakorlatban jellemzően nem szokott sikerülni.

Nem sokat használt a csok

A CSOK hatásaira kitérve elmondta, hogy a támogatás év eleji változása annyiban érezhető a kerületben, hogy egyrészt a használt ingatlanok iránt igénybe veszi néhány vevő, másrészt pedig megkezdődött az év elején egy elég erős telekfelvásárlás.

A jó áron elérhető telkeket viszont mára elkapkodták,

a megmaradtakat pedig túl magas áron kínálják tulajdonosaik, így ezekre már nincs vevő, és várhatóan nem is lesz.

Ennek oka nagyon egyszerű: egy bizonyos árszint felett kínált telek megvásárlása esetén egész egyszerűen nem tud nyereségesen kihozni egy fejlesztést a beruházó - hiszen nem adhatja annyival drágábban az elkészült lakásokat -, így meg sem veszi a túl magas áron kínált telket. Tehát hiába kínálnak most tulajdonosaik akár kiváló adottságú telkeket, bizonyos árszint felett ezek automatikusan beragadnak a piacon, mert nem éri meg rájuk építeni.

Kitért arra is, hogy készpénzre és hitelre egyaránt vásárolnak most az emberek,

és utóbbi mintha kezdene egyre inkább feléledni.

Ehhez kapcsolódik, hogy a használt lakások vásárlására igénybe vehető csok is jelen van a vásárlásoknál, viszont az újlakásokra felvehető csok hatása nem érezhető, mivel egyelőre még nincsenek új beruházások a kerületben, illetve, ha van, akkor azokat az újépítésűeket viszik a készpénzes vevők.

Nem újítják fel

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak a befektetőknek a száma, akik korábban megvásároltak egy ingatlant, majd azt felújítva, magasabb árakon továbbértékesítették, mára csökkenni látszik, ami elsősorban a kialakult magas áraknak köszönhető. Ezek az árak ugyanis

nem teszik lehetővé a nyereséges felújításokat számukra.

Túlságosan nagy változásra nem számít a közeljövőben a kerületi ingatlanpiacon Sebestyén Tamás. Várakozásai szerint fél-egy éven belül indulhat el egy átalakulás, ami azt jelenti, hogy megjelennek az első újépítésű ingatlanok a piacon. Jelenleg még csak egyharmad-kétharmad készültségnél tart sok beruházás, de nagyon sokat még el sem kezdtek, így legfeljebb 2016 végén kerülhet csak sor az első átadásokra, de a többség inkább 2017-re tolódik.