Jól vizsgázott a KSH

népszámlálás
Budapest, 2011. október 1. Népszámlálóbiztos egy háromgyerekes budapesti családnál segít a kérdőívek kitöltésében. Megkezdődött a népszámlálás, 2011. október elsejétől október 16-ig interneten is kitölthetőek a lakás- és személyi kérdőívek, és számlálóbiztosok is járják az országot. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
Az auditáló csoport megállapítása szerint a hivatal pártatlanul, függetlenül működik, elkötelezett az objektivitás iránt, és megfelelően felkészült az európai standardok alkalmazására.
Vágólapra másolva!

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke egy háttérbeszélgetésen ismertette annak az auditnak az eredményét, amelyet tavaly nyáron az Európai Bizottság által kiválasztott háromtagú csapat végzett. Az audit eredménye szerint – amelyen minden európai statisztikai hivatal megfelelt – a KSH magas szinten megfelel az Európai Statisztikai Hivatal által támasztott követelményeknek.

Pártatlan, független, objektív

Az auditáló csoport megállapítása szerint a hivatal

pártatlanul, függetlenül működik, elkötelezett az objektivitás iránt,

és megfelelően felkészült az európai standardok alkalmazására. Ezeknek az értékeknek az érvényesülését belső stratégiák és irányelvek kiterjedt köre támogatja. A KSH technikai infrastruktúrája fejlett, és a hivatalban erős az elkötelezettség a nemzetközi együttműködések iránt.

A tavaly május 4. és 8. között zajlott magyar audit során az auditorok 17 ajánlást fogalmaztak meg egyebek között a felhasználói orientáltsággal kapcsolatban.

Ősszel mikrocenzust tartanak

Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese arról számolt be, hogy a tízévente tartott népszámlálások között félidőben úgynevezett mikrocenzusokat tartanak, ez idén ősszel lesz. A nemzetközi migrációról, a fogyatékkal élők helyzetéről, vagy a foglalkozások presztízséről is gyűjtenek adatokat, erre utoljára a nyolcvanas években volt példa.

Idén nem lesz népszámlálás, mikrocenzus azonban igen Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A mikrocenzus 10 százalékos mintán alapul majd, ami példátlanul nagynak számít. A 3300 magyar település döntő hányada benne lesz, így a népszámlálással jól összevethető adatokat eredményez majd. Az adatfelvételt az idén elektronizálják, azaz az összeírók laptoppal vagy tablettel mennek a kiválasztott címre.