Kockázatokra figyelmeztetett Orbán

Orbán Viktor a Műegyetemen a Jövő autói konferencia
Budapest, 2016. május 19. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora (j4) fogadja A jövő autói című konferenciára érkező Orbán Viktor miniszterelnököt (j3) és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert (j5) az egyetemen 2016. május 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, ha Magyarország kimarad a negyedik ipari forradalomból, vagy lemarad a lehetőségekről. A járműgyártás, különösen az önvezető autók fejlesztése olyan terület, ahol Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikeres legyen. A miniszterelnök szerint Európa hátrálásban van, a digitális forradalom lehet az a kő, amelyen megvetheti a lábát.
Vágólapra másolva!

Messziről indult az autók felé Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a Műegyetemen felvezette a Jövő autói nevű konferenciát: az 1956-os forradalom kitöréséről beszélt, ami világszintű politikai rengés volt szerinte, és a Műegyetem épületéből indult ki. Ahogy a rendszerváltás is politikai rengés volt, és sok fiatal rendszerváltó a Műegyetemen tanult. A miniszterelnök arra biztatta a Műegyetem mai tanulóit, hogy vegyenek részt a közéletben.

– adta a spártaiak szájába Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint

a magyaroknak nem az a fontos, hogy kicsodák, hanem hogy kik voltak, és kikké lettek.

Európa hátrálásban

Vannak olyan korlátok az unióban, amik visszafogják a versenyképességet. A digitalizáció új jelenség, a politikusok most olyan szabályozási rendszert hozhatnak létre, amit nem sújtanak ilyen korlátok.

– mondta Orbán Viktor. Demográfiailag, gazdaságilag, a befolyási övezetet tekintve. „Az ember igyekszik megvetni a lábát, de ez nem sikerül, csak csúszik hátra” – festette le az európai politikus életérzését a miniszterelnök. A digitalizáció és az ipari forradalom lehet az a kő, ahol megvethetjük a lábunkat. Nem csak potenciális iparági sikerről beszélünk, mondta Orbán Viktor, hanem a jövő nagy lehetőségéről.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora (j4) fogadja A jövő autói című konferenciára érkező Orbán Viktor miniszterelnököt (j3) és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert (j5) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jövő-e a holnap?

A robotautók már nem a jövő, hanem a holnap, mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint, ha nem találunk jó válaszokat,

ha Magyarország kimarad a negyedik ipari forradalomból, akkor munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg.

Rendezni kell a sorainkat, elsősorban intellektuálisan, nagyon jó iparfejlesztési stratégiát kell kialakítani. „Papíron már jól nézünk ki, a döntéseket meghoztuk, de a puding próbája az evés” – mondta Orbán Viktor. Az a kérdés, hogy a szereplők meg tudják-e tölteni a kormány által kialakított kereteket:

Európa ugyan gyengül, de még mindig nagyon erős. Ha az erősségeket sikerül Európai szintű politikává összeszervezni, akkor sikeresek lehetünk.

Nem félünk a jövőtől

Magyarországon azt gondoljuk magunkról, nem csak a járműgyártásnak, de az innovációnak is komoly hagyományai vannak, véli Orbán Viktor.

Ha a jövő a robotautóké, akkor nincs félnivalónk a jövőtől, mondta a miniszterelnök.

A magyar feltalálók a világ élvonalában vannak.

Orbán Viktor: munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, ha kimaradunk Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2010 óta azon dolgozik a kormány, hogy Magyarországot az autógyártás innovációs központjává tegye. Ehhez az kell, hogy a nagy autógyártók idehozzák az innovációs központjaikat. „Nem állítom, hogy vezetünk ebben a versenyben, de jó helyen állunk” – mondta Orbán Viktor. Javítani kell a szakemberképzésen, bár már ezen a téren is történtek lépések.

Lesz ez még jobb is

A kormány szerint a járműipar lassulásának szerepe volt abban, hogy az első negyedéves GDP-adat úgy alakult, ahogy.

Ha a járműipar magára talál, az újra megdobhatja a magyar nemzeti összterméket.

Márpedig a járműipar amúgy jól teljesít, a szektor növekszik, véli Orbán Viktor.

A kormány optimista

Magyarország a negyedik ipari forradalom meghatározó központja lehet, különösen az önvezető járművek fejlesztése terén, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki még Orbán Viktor előtt szólalt fel.

A magyar kormány optimista.

Kezdeményező, aktív szereplő akar lenni a világgazdaság alakításában.

A gazdaságfejlesztés fontos szakaszához érkeztünk. Európa vezető lehet a digitális gazdaság fejlesztésében, véli a nemzetgazdasági miniszter.

Magyarország a világ élvonalába emelkedhet

A magyar gazdaság fejlődése miatt ambíciózus célokat tűzhetünk ki. Több, mint 30 százalékos növekedést produkált a magyar ipar 2009 óta. Ebben hatalmas szerepe van a járműgyártásnak, mondta Varga Mihály. A járműgyártás a kapcsolódó ágazatokat is felhúzza.

Varga Mihály: szaktudás, versenyképes beszállítók és K+F kapacitás is van Magyarországon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány az elmúlt években sokat tett az ipar fejlesztéséért, ezeket a gazdasági miniszter részletesen ismertette.

Magyarországon van szaktudás, versenyképesek a beszállítók, a K+F kapacitás nagyon jó. A robotjárművek el fognak terjedni, Magyarország ezen a téren a világ élvonalába emelkedhet, mondta a miniszter.

Kellenek a multik

Egyre több élvonalbeli autógyár hoz fejlesztési központot Magyarországra. Ezt a kormány minden lehetséges módon támogatja. Többek közt szakemberek képzésével és K+F támogatásokkal. Több ezer mérnök foglalkozik Magyarországon járműfejlesztéssel.

– véli a nemzetgazdasági miniszter.