Kupakgyártásba fektet a Széchenyi Tőkealap

Szentkirályi Ásványvíz Kft., gyárlátogatás, Szentkirály
Vágólapra másolva!
240 millió forintos befektetést hajt végre a Széchenyi Tőkealap a balfi BSSK Sportkupak Gyártó Kft.-ben. A társaság az energia- és sportitalok piacán tapasztalható folyamatos fogyasztói igénynövekedés kiszolgálását vette célba a hazai és az európai piacokon. Az SZTA korábban befektetett már egy hasonló profilú vállalkozásba, ezt a befektetést 2014-ben egy sikeres exittel le is zárta.
Vágólapra másolva!

A Széchenyi Tőkealap (SZTA) 240 millió forint összegű befektetést hajt végre a balfi székhelyű BSSK Sportkupak Gyártó Kft.-ben. A cég főprofilja az energia- és sportitalok palackjaihoz felhasználható sportkupakok gyártása, valamint csomagolóanyagok előállítása. A társaság két fő tulajdonosa fele-fele arányban, összesen 51 százalékos részesedéssel bír a PET-PACK Kft.-ben, amely Magyarország egyik legnagyobb palackozott ásványvíz előállító cégcsoportja.

Míg 2004-ben becslések szerint a teljes üdítőital-piac kiskereskedelmi forgalma 22-25 milliárd forintra volt tehető, addig 2010-ben már önmagában az energia- és sportital kategória

évi 13 milliárd forint összegű, kétszámjegyű növekedést elérő piaccá nőtte ki magát.

Ez a tendencia az utóbbi években nemcsak folytatódott, de az egészségtudatos életmód elterjedésével még meredekebb emelkedést mutat. Erre a piaci trendre épül a balfi sportkupakgyártó cég üzleti stratégiája.

Főleg Amerikába szállítanak

A beruházás során

sport- és üdítőital-csomagoló, kupakgyártó gépeket telepítenek,

amelyekkel a sportkupakok gyártása és azok steril körülmények közötti összeszerelése is kivitelezhető. A sportkupak-gyártó cég a tervek szerint az alapítást követő két éven belül összesen 11 fővel kívánja bővíteni az alkalmazotti létszámát. Az elkészült kupakok részben a belföldi gyártóüzemben kerülnek majd felhasználásra, döntő részben pedig Európába exportálhatók. A gyártás első évében közel 6 millió kupak értékesítésével számol a vállalat, amely a termelés felfu tásával a tőkebefektetési időszak végére megközelíti az évi 65 milliós darabszámot. A társaság tervei szerint 90 százalék körül alakulhat az export értékesítés aránya.

A sportkupakok európai piacán három meghatározó társaság működik, amelyek multinacionális üdítőital-gyártók – többnyire ázsiai és dél-amerikai – üzemeibe szállítanak.

Ezen társaságok kapacitásainak nagy részét a tengerentúli export köti le,

ezáltal a legnagyobb gyártóktól kevés sportkupak jut az európai piacokra, így a BSSK Sportkupak Gyártó számára megnyílik a lehetőség, hogy kitöltse a piaci rést.

A Tőkealap korábbi és jelenlegi portfóliójában is találhatóak műanyagipari, illetve ezen ágazathoz kapcsolódó vállalkozások. Az SZTA korábban befektetett már egy hasonló profilú vállalkozásba, ezen befektetését már egy sikeres exittel 2014-ben le is zárta.