Kimenekítik a profitot az aranyból

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Az év elején tapasztalt izgatottságot követően a befektetők visszavonultak az aranypiacról ebben a hónapban. Egyre többen gondolják úgy ugyanis, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed készen áll az újabb kamatemelésre. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten az arany

a legnagyobb szakadást produkálta november óta,

ahogy az év elejétől kezdve lelkes pénzpiaci menedzserek elkezdtek kivonulni a nemesfémből – írja a Bloomberg. A fed közelgő kamatemelésével kapcsolatos várakozásokat erősített meg, Janet Yellen jegybankelnök pénteki beszédéből is ezt olvasták ki a befektetők. A magasabb kamatok pedig alapesetben ártanak az aranynak, mivel csökkentik a versenyképességét a kamatozó eszközökkel szemben. Ezzel együtt pedig az emelkedő hitelköltségek erősebb dollárhoz vezethetnek, ami szintén gyengítheti az arany mint alternatíva szerepét.

Változó széljárás

Ezt a hangulatváltozást mutatja, hogy a határidős és opciós aranypiacon a nettó long pozíciók 26 százalékkal 169 491 szerződésre estek a május 24-én véget érő héten – derül ki a napokban kiadott hivatalos amerikai adatokból. Ezzel együtt

az arany határidős árfolyama 2,9 százalékot gyengült a múlt héten,

amire november eleje óta nem volt példa. Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt a sárga nemesfém újabb, közel 1 százalékos eséssel unciánként 1207,55 dolláron állt, délutánra 1209 dollárig kuszott vissza az árfolyam.

Mindezzel együtt a májusi gyengülés

az első havi zsugorodást hozhatja el ebben az évben.

Ráadásul a javuló amerikai gazdasági adatok szintén az arany ellen szólnak, mivel az általában menedékeszközként szolgál a bajban.

Az arany teljesítmény április vége óta Forrás: Investing.com

Mindazonáltal az arany még a májusi gyengülésével is 14 százalékos erősödést produkál idén, ahogy a globális gazdasági növekedés továbbra is aggodalommal tölti el a befektetőket. Az Európával és Ázsiával kapcsolatos félelmekkel összefüggésben 8,9 milliárd dollár áramlott az SPDR Gold Shares nevű tőzsdén kereskedett alapba. Ez pedig a legerősebb szám a Bloomberg által követett ilyen alapok között.

Zsebre vágott nyereség

Ahogy azonban a piac már 50 százalék fölötti esélyt tulajdonít a Fed júliusi kamatemelésének, a befektetők kezdenek kivonulni az aranyból. A nemesfém árfolyama ezzel már 7 százalékot meghaladó mértékben gyengült a május 2-án elért csúcshoz képest.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy

sok befektető talán csak kiveszi a megszerzett profitot az aranyból,

és később esetleg visszatér – mondja az amerikai Gradient Investments vezető befektetési elemzője, Mariann Montagne. Amikor ugyanis egy eszköz néhány hónap alatt 20 százalékot erősödik, számíthatunk az árfolyam korrekciójára.