Jávor: Lázár János hazudott az EU-s pénzekről

Jávor Benedek
Vágólapra másolva!
Jávor Benedek EP-képviselő a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, az intézményrendszer elégtelensége és a kormány inkompetenciája miatt nem lesz Magyarországon uniós lakossági épületfelújítási program. A képviselő szerint Lázár János hazudott, amikor azt állította, az unió miatt kell inkább a kormányzati épületek felújítására fordítani a pénzt.
Vágólapra másolva!

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője blogján a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva nyilvánosságra hozta, mi magyarázza, hogy a kormány nem indít energiahatékonysági programot a lakosságnak, és miért költi inkább a rendelkezésre álló uniós forrásokat kormányzati épületek felújítására.

Az intézményrendszer nincs felkészülve

A politikus azt írja, birtokába került a környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) monitoring bizottságának április 27-i ülésére készült előterjesztés, amely indoklást ad a KEHOP módosítására, hogy abból kikerüljenek az ilyen lakossági programok.

"Az indoklás szerint az uniós pénzeket elosztó magyar intézményrendszer nincs felkészülve ilyen jellegű programok lebonyolítására.

Nem az EU, a nemzetközi háttérhatalmak vagy az alakváltó gyíkemberek kényszerítik erre a szerencsétlen magyar kormányt, hanem a saját képtelensége egy lakossági energetikai program menedzselésére"

- írja Jávor Benedek.

Az átalakítások miatt

A képviselő szerint az indoklásból egyértelműen kiderül, hogy az intézményrendszer a kormányzati átalakítás miatt nem képes ellátni a feladatot, és ezt a kormány saját előterjesztése bizonyítja, amit meg is osztott bejegyzésében:

"a magyar támogatáspolitikai intézményrendszer 2014. év eleji átalakítása, az ezzel járó fluktuáció, a 2016-ban zajló 2007-2013-as programok és projektek zárása, valamint a késve induló új 2014-2020-as programok elindítása (ami a kései új EU jogszabályok következménye is) a pénzügyi eszközök terén tapasztalattal nem rendelkező KEHOP IH – Irányító Hatóság - számára

nem tette lehetővé olyan erőforrások átcsoportosítását erre a területre, amelynek köszönhetően biztonsággal elindítható lenne egy rendkívül bonyolult, ugyanakkor rugalmatlan lakossági támogatási rendszer.

Látható tehát, hogy a lakossági energetikai pályázati rendszer kialakításával összefüggő nehézségek közvetlen forrásvesztési kockázatot hordoznak magukban, ami a KEHOP IH számára nem felvállalható."

Jávor Benedek szerint a kormány hibája, hogy nem lesz lakossági épületfelújítási program Fotó: Polyák Attila - Origo

Hazugság

Lázár János 2015 októberében jelentette be, hogy nem lesz épületenergetikai támogatási program a lakosságnak, mert az ilyen programokat az EU nem teszi lehetővé. Jávor Benedek szerint Lázár már ekkor hazudott, hiszen az unió nemhogy engedélyezi, de prioritásként kezeli a lakossági programokat. Az új információk fényében Jávor azt írja,

még annál is nagyobbat hazudtak, mint amit eddig gondoltunk".