Ítéletet mondott a keresztapa

BRIC  tourists in Shanghai China Chinese Shanghai Pudong Lujiazui Financial District high-rise skyscraper tourist tourism spring SQUARE FORMAT
Tourists visit the Bund against the skyline of the Lujiazui Financial District with the Oriental Pearl TV Tower, left tallest, the Shanghai Tower, right tallest, the Shanghai World Financial Center, second right tallest, and other high-rise buildings and skyscrapers in Pudong on a clear day in Shanghai, China, 17 May 2016.
Vágólapra másolva!
Az úgynevezett BRIC országok, vagyis Brazília, Oroszország, India és Kína igencsak rögös utat jártak be, mióta Jim O’Neill megalkotta az összefoglaló „BRIC” nevet. A szakember most úgy látja, Kína a nehézségek ellenére is lenyűgöző teljesítményt nyújtott, Brazíliának és Oroszországnak viszont szembe kell néznie a sorsával.
Vágólapra másolva!

O’Neill, aki a Goldman Sachs vezető közgazdászaként hozta létre a „BRIC”-et 2001-ben, most úgy látja, Kína és India olyan jól teljesít, ahogy korábban megjósolta. Egykori, mára híressé vált elemzésében ugyanis azt jósolta, hogy a csoport világgazdasági jelentősége gyorsan emelkedik majd a következő évtizedben.

Ráadásul a CNBC-nek nyilatkozva O’Neill kiemelte,

a legfontosabb ország Kína,

amely a nehézségei ellenére is olyan ütemben bővül az évtized kezdete óta, amelyre még ő sem számított – egyedül a négy gazdaság közül. A 2001-es jelentés ugyanis még azzal számolt, hogy Kína 7 százalékos éves átlagnövekedést produkál majd 2011-ig.

Kínai emelkedés

A világ második gazdasága ezzel szemben, a lassulás és a legutóbbi részvénypiaci felfordulás ellenére is, 2015-ig minden évben le tudta nyomni ezt a prognózist. Tavaly ugyanis a hivatalos adatok szerint 6,9 százalékos volt az éves növekedés, de ez még mindig igen erős a fejlett gazdaságok teljesítményéhez képest.

Kína a problémák ellenére is meglepően jó számokat mutatott Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

India ezzel szemben növekedésben már Kínát is le tudta nyomni, ahogy 2014-ben és 2015-ben egyaránt 7,3 százalékkal bővült. Erre a fordulatra azonban már O’Neill is számított.

Oroszország és Brazília ezzel szemben recessziótól szenved,

ahogy mindkét ország GDP-je több mint 3 százalékkal zsugorodott az elmúlt évben, és a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint ez a szűkülés 2016-ban is folytatódni fog.

A két gazdaság – véli O’Neill – tökéletes példája az úgynevezett nyersanyagátoknak, amelyen túl kell jutniuk. Azt bizonyítják ugyanis, hogy a túlzottan függnek a nyersanyagoktól, és megkerülhetetlen azok a reformok, melyek ezt a függést enyhítik, máskülönben teljesen elfogy a mozgásterük – teszi hozzá O’Neill.

A Brexit ellen

A szakember egyébként 2013-ban hagyta ott a Goldmant, és most a brit Pénzügyminisztérium kereskedelmi minisztere, és tagja a Világbank befektetési szárnyához tartozó gazdasági tanácsadó testületnek. Az angol közgazdász nem véletlenül nyilatkozott tehát a Nagy-Britanniában közelgő EU-tagságról szóló népszavazás kapcsán is. Megjegyezte,

jobbnak tartaná, ha az ország az Európai Unió tagja maradna

a jövő hónapban esedékes referendum után.

Egyet nem értését fejezte ki azonban azzal kapcsolatban is, hogy a „Brexit” az Unió szétesésének hírnöke lehetne. Hozzátette, bárhogy is alakul Nagy-Britannia sorsa, az EU valószínűleg továbbra is megmarad, és a szigetország is továbbra is fontos szerepet tölt majd be a világgazdaságban.