60 milliárd kutatásfejlesztésre

illusztráció
Vágólapra másolva!
Közzétették a kutatási infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázatok eredményeit, és ezzel egyidejűleg újra megnyitották a pályázati lehetőséget 20 milliárd forintos keretösszeggel. Emellett egy másik pályázati lehetőséget is újranyitottak: a stratégiai kiválósági műhelyek megerősítésére 40 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) közzétette a kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó felhívás (GINOP 2.3.3.) első pályázati fordulójának nyerteseit, ezzel elsőként lezárult a kutatásfejlesztési és innovációs célú GINOP pályázatok egyik felhívásának teljes értékelési folyamata, közölte a hivatal.

Két pályázati lehetőség is van

A kutatási infrastruktúra fejlesztését ösztönző felhívás mellett, a stratégiai kiválósági műhelyek megerősítését célzó program újabb fordulóira is pályázhatnak a kutatóhelyek, mivel mindkét felhíváshoz újranyílik a KFI szakpolitikai véleménykérés online felülete az NKFI Hivatal honlapján.

című konstrukciókra módosult pályázati felhívások alapján kérhető KFI szakpolitikai vélemény 2016. június 6-i és 2016. június 13-i határidővel.

  • A „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” felhívás a hazai stratégiai jelentőségű kutatóhelyek K+F kapacitásának erősítését célozza 40 milliárd forintos keretösszeggel.
  • A „Kutatási infrastruktúra fejlesztése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” című felhívás célja a hazai kutatási infrastruktúra erősítése, nemzetközileg versenyképes tudáscentrumok létrejöttének támogatása 20 milliárd forintos keretösszeggel.

Az NKFI Hivatal közlése szerint az első fordulóban az előbbi pályázatra 86 projektjavaslat érkezett szakpolitikai véleményezésre. Ezek összesített támogatási igénye több mint 110 milliárd forint volt, csaknem háromszor annyi, mint a rendelkezésre álló teljes keretösszeg, de támogató szakpolitikai véleményt csupán a projektek negyede kapott.

60 milliárd forintos keretösszeg van a két pályázatra Fotó: Mudra László - Origo

A hazai kutatási infrastruktúra megerősítését célzó felhívás első fordulójában 57 beérkezett projektjavaslatot véleményezett az NKFI Hivatal: ezek közül 15-öt ítélt támogathatónak, amelyek kevesebb, mint harmadát képviselik az összes benyújtott támogatási igénynek, közölte a hivatal.