G7-találkozó: csak a duma?

TOPSHOTS Horizontal
(L to R) Italian Prime Minister Matteo Renzi, German Chancellor Angela Merkel, US President Barack Obama, Japan's Prime Minister Shinzo Abe, French President Francois Hollande, Britain's Prime Minister David Cameron, Canadian Prime Minister Justin Trudeau and European Commission President Jean-Claude Juncker take part in a tree planting ceremony on the grounds at Ise-Jingu Shrine in the city of Ise in Mie prefecture, on May 26, 2016 on the first day of the G7 leaders summit. World leaders kicked off two days of G7 talks in Japan on May 26 with the creaky global economy, terrorism, refugees, China's controversial maritime claims, and a possible Brexit headlining their packed agenda. / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
Vágólapra másolva!
Ma kezdődött a G7 csúcstalálkozó Japánban. A munka dandárját az előkészítő munkacsoportok természetesen elvégezték már, és több megelőző tárgyalási is zajlott a csúcsvezetők ülése előtt. A G7 országok pénzügyminiszterei és jegybankvezérei példának okáért a múlt hét végén ültek össze Sendai-ban, de sajnos semmiben sem maradtak – mondja a Pioneer Investments blogja.
Vágólapra másolva!

A blog szerint voltak ugyan olyan kezdeményezések a résztvevőkkel szemben, hogy elfogadjanak valamilyen monetáris, fiskális és szakpolitikai egyveleget, de ezügyben sem történt semmi. Japán például szerette volna elérni, hogy az országok együttesen hajtsanak végre valamilyen fiskális élénkítést, ám ehelyett olyan állásfoglalás született, amely meghagyja az egyes országok mozgásterét a beavatkozásra.

Így aztán Németország kiállhat a maga egyensúlyi költségvetése mellett, és tovább buzdíthatja a többieket arra, hogy hajtsanak végre strukturális reformokat, mert az a jövő növekedésének garanciája.

A G7-csúcs vezéregyéniségei Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Az ülés legfontosabb momentuma mégis az a pengeváltás volt, amely Japán és az USA között zajlott az devizaárfolyamokról. Taro Aso japán pénzügyminiszter ugyanis azt találta mondani, hogy

Több se kellett Jack Lew amerikai pénzügyminiszternek, aki avval tromfolt, hogy nem látja miért lett volna felforgató jen árfolyammozgása. Lew emellett elmondta azt is, hogy a G7-eknek van egy korábbi megállapodása arról, hogy nemcsak tartózkodnak a devizáik leértékelési versenyétől, de még csak nem is tesznek erre vonatkozó megjegyzéseket, és nem lepik meg egymást.

Ezt az álláspontot megerősítette több másik G7 tagállam is, akik megtagadták, hogy bármilyen módon beavatkozzanak a jen árfolyam mozgásába. Bár Aso mindezek után világossá tette, hogy az egyes államok szíve joga úgy reagálni a jen további gyengülésére, ahogy akarnak, ezzel fenntartotta Japánnak azt a lehetőséget, hogy interveniáljon, ha a jen erősödése számára elfogadhatatlanul gyors marad.

A Pioneer Investments blogja szerint mindez az amerikai jegybank egyre keményebb hangvételű nyilatkozataival együtt egykönnyen azt jelentheti, hogy érdemes több dollárt tartani a pozíciókban.