Réka és Norbi kezében a döntés

Schobert Norbert, Norbi, tőzsde
Schobert Norbert, a Norbi Update igazgatótanácsának elnöke és felesége, Rubint Réka, a cég társtulajdonosa a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényértékesítéséről tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!
2015 végéhez képest zsugorodott a magyar GDP. Az építőipar pocsékul teljesített, de az autóipar sem jeleskedett, az uniós pénzek csak csordogáltak. Varga Mihály szerint a visszaesés csak átmeneti. A Norbi Update közgyűlése május végén dönt a cég tőzsdéről való kivezetéséről. Ezt Schobert Norbert kezdeményezte, a döntést ő fogja meghozni a feleségével, mert övék a részvények nagy része. Körülbelül 100 taxis tüntetett az Uber ellen, a taxisok szakszervezete a demonstráció ellen szólalt fel. Az Uber azért demonstrált, hogy a kormány tárgyalóasztalhoz üljön vele. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

2015 első negyedévéhez képest 0,9 százalékkal nőtt Magyarország GDP-je 2016 első negyedévében, viszont 2015 utolsó negyedévéhez képest 0,8 százalékkal csökkent.

Ilyesmire 2012 óta nem volt példa.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a vártnál sokkal rosszabb adat csak átmeneti botlás. Azt is mondta még, hogy a visszaesés azzal magyarázható, hogy egyrészt az ipar, azon belül is az autóipar teljesítménye alacsonyabb volt a vártnál, másrészt pedig

az uniós források kifizetése is lelassult,

a tervezett 500 milliárd forint helyett csak 150-160 milliárd forintot fizettek ki. Lassabban írták ki a pályázatokat, így a kifizetések üteme is lassabb volt a tervezettnél.

Nem épült

Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatással kiigazított adatok 2,4 százalékos csökkenést mutatnak, erősítette meg csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A magyar gazdaság zsugorodásához az építőipar teljesítménye (pontosabban a teljesítmény hiánya) is nagyban hozzájárult.

2016 márciusában az építőipari termelés volumene 33,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A termelés mindkét építményfőcsoportban visszaesett: az épületek építése 18,8, az egyéb építményeké 52,4 százalékkal. A termelés csökkenését (csakúgy, mint az előző két hónapban) részben az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése, részben a magas bázis okozta.

Varga Mihály szerint csak megbotlott a magyar gazdaság Fotó: M. Schmidt János - Origo

A húsvét megdobta a forgalmat

A szálláshelyek forgalma üdítő kivételt jelentett a pocsék gazdasági adatok sorában. 2016. márciusban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,4, illetve 25 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

41 százalékkal több cseh vendég érkezett idén.

A belföldivendég-forgalom növekedésében jelentős szerepe volt a húsvétnak és a hosszú hétvégének. A magyarok Szép kártyáról hárommilliárd forintot költöttek szállásra az év első három hónapjában, ami 24 százalékos növekedés 2015-höz képest.

Jól áll a hiány

A gazdaság ugyan rosszul teljesített, de legalább az államháztartás hiánya nem volt magas. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az államháztartás központi alrendszerének 2016. április végi halmozott hiánya 144,9 milliárd forint volt.

A szálláshelyeknek jó hónap volt a március Forrás: Thinkstock

Optimista

Nyilvánosságra hozták a kormány gazdasági előrejelzését, amit a 2017-es költségvetéshez készített.

A prognózis szerint 2018-ban 3,4 százalékos lesz a növekedés, az uniós kifizetések tetőzésével párhuzamosan.

2020-ra megtriplázódnak az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások, feltehetően a paksi bővítés miatt. A kabinet a bérek emelkedésének és a fogyasztás növekedésének lassulására számít. Az előrejelzésben nem szerepel szja-csökkentés 2020-ig. A kormány sokkal több bevételt vár áfából.

Az aerobikórának vége

Nemcsak a gazdaság legnagyobb részének, de Norbinak is gondjai vannak. Schobert Norbert, a Norbi Update igazgatótanácsának elnökeként vetette fel a május végi közgyűlés napirendjére a társaság zártkörűvé alakítását és a részvények nyilvános forgalomból való kivonását. Mivel a részvények nagy része Norbi és felesége, Rubint Réka tulajdonában van,

ők döntik el, mi lesz a céggel, ha akarják, minden további nélkül kivezethetik a tőzsdéről.

Ha Norbiék kivonulnak a tőzsdéről, a két évig tartó kaland nagy vesztesei a kisrészvényesek lehetnek, a Norbi-részvények értéke ugyanis lényegében folyamatosan esett, amióta bevezették őket a tőzsdére. A javaslat elfogadása után a többi részvényesnek a kivezetésről szóló döntés közzétételét követő 60 napon belül kell nyilatkoznia arról, hogy a részvényeiket el akarják-e adni a társaságnak, vagy a továbbiakban is meg kívánják őket tartani.

A részvények nagy része Rubint Réka és Schobert Norbert tulajdonában van Forrás: MTI/Kovács Attila

Nem minden taxis olyan

Május 10-én, kedden körülbelül 100 taxis demonstrált az Uber ellen, a rendőrség lezárta a gyorsforgalmi utat.

Arról azonban szó sincs, hogy minden taxis híve lenne az Uber elleni rutinszerű demonstrációnak. A Főtaxi azt kérte a taxisoktól, hogy ne vegyenek részt a demonstráción. A Főtaxi azt írta a közleményében, hogy

a budapesti közlekedést bénító demonstrációk az eddigi tapasztalatok szerint csak a lakosságnak okoznak komoly gondokat,

ezért valójában nem a taxistársadalom, hanem inkább az Uber érdekeit támogatják. A Főtaxi szerint a helyzetet tárgyalásokkal kell rendezni.

A Magyar Taxisok Szakszervezete "a heti rendszerességgel megtartott forgalomlassítást szervező és abban részt vevő kollégákat" arra kérte, változtassanak a módszerükön.

Az Uber helyet kér az asztalnál

Az uberesek még hétfőn huszárokkal demonstráltak, több ezer aláírást adtak át a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak.

Az Uber szerint a kormány nem hajlandó tárgyalni velük,

pedig mögöttük 150 ezer Uber-felhasználó áll, miközben pár tucat taxis próbálja betiltatni a szolgáltatást.

Az Uber magyarországi operatív vezetője azt mondta, a személyszállítás területén

21. századi szabályozási keretrendszert kell alkotni,

amely kifejezetten támogatja az innovációt, a fogyasztót állítja a középpontba, és illeszkedik az okostelefonok korszakához.

Taxisok az Uber betiltásáért demonstráltak, az uberesek azért, hogy nekik is osszanak lapot Forrás: Polyak Attila

Magyarok a Panama-papírokban

Kereshetővé tette a kiszivárogtatott Panama-papírok kivonatait az Offshoreleaks.icij.org, az új oldalon már országok szerint is lehet keresni. Magyarországra keresve az oldal kiadja a valamilyen módon magyar vonatkozású cégek és a hozzájuk köthető személyek vagy cégek,– jogi képviselők, részvényesek, tulajdonosok listáját.

A céghálóban felbukkan egy 30 évre ítélt kirgiz pénzmosó is, aki Budapesten jegyzett be céget, de az egyik Wallis-cég igazgatója is. A legtöbb magyar kötődésű cég mellett ugyanaz az ügyvédi iroda jelenik meg.

Letelepedés jó pénzért

714 darab magyar letelepedési kötvényt adtak el áprilisban, ennél többet csak tavaly decemberben értékesítettek egy hónap alatt.

A vevők 85 százaléka kínai volt.

A letelepedési kötvények névértéke egyenként 50 ezer euró, a vevők szabadon beutazhatnak Magyarországra, illetve szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.