2017 nem a dohányzó autósok éve lesz

tankolás benzin üzemanyag olaj autó
Szerdától 2 forinttal emelkedik a benzin ára, a gázolajé nem változik.
Vágólapra másolva!
A kormány beterjesztette a parlament elé a 2017-es adócsomagot. Csökken a tej, a tojás, a csirke, az étterem és az internet áfája. Emelkedik a dohányáruk jövedéki adója, az üzemanyagoké csak akkor, ha a kőolaj túl olcsó lenne. A parlament elé került az a javaslat is, amivel a kormány gyakorlatilag betiltja az Ubert. Az EBRD és a magyar állam is vesz 15-15 százalékot az Erste Bankból. A kormány és Budapest aláírták a 3-as metró felújításának támogatási szerződését. Csányi Sándor a leggazdagabb, Orbán Viktor a legbefolyásosabb magyar. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) beterjesztette a 2017-es adócsomagot. A tervezett változtatásokat Tállai András, az NGM államtitkára és a NAV vezetője ismertette. A javaslat legfontosabb pontjai:

  • A friss tej, a baromfi, a tojás áfája 5 százalékra csökken, az áfacsökkentés nem érinti az UHT-tejet.
  • Az éttermi szolgáltatások áfája 2017-ben 18, 2018-ra 5 százalékra csökken.
  • Mérséklődik az internetszolgáltatások áfája.
  • Három lépésben emelik a jövedéki adót.
  • 29 százalékra emelik a dohánytermékek jövedéki adóját.
  • A benzin jövedéki adóját az olaj világpiaci árához kötnék: ha 40 vagy 50 dollár alá (ez még nem dőlt el) megy a kőolaj világpiaci ára, emelkedne a jövedéki adó; így ha olcsóbb lehetne az üzemanyag, akkor sem lesz az, mert arányosan megnő az árban a jövedéki adó.
  • A munkáltatók által fizethető munkába járási támogatás kilométerenkénti 9-ről 15 forintra nő.
  • Eltörlik a kkv-k beruházási adókedvezményeinek korlátait.
  • A tételes áfaelszámolás határösszege egymillióról százezerre csökken.
  • Változik a reklámadó: azok a cégek, amelyek nem fizetik, automatikus adómegállapításra és bírságra számíthatnak (a kormány magyar Google-adóként aposztrofálja a módosítást).

Az adócsomag tartalmazza, hogy a lakóhelyüktől távol dolgozó alkalmazottaknak adott lakhatási támogatás adómentes lehet, emellett a munkáltató adókedvezményt is kaphat. A javaslat fehérítheti az albérletpiacot, valamint drágulást is hozhat, mindezt úgy, hogy a bérlők által fizetett összeg nem feltétlenül növekszik. A lakást bérbe adó magánszemélyek is választhatnák az átalányadózást, azonban ennek mértéke egyelőre nem ismert.

Az üzemanyag akkor sem lesz kerül kevesebbe, ha az olaj olcsó lesz Forrás: Getty Images/2008 /Cameron Spencer

Eltérő gazdasági növekedéssel számolnak

2016-ban 2,5 százalékos, 2017-ben 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A kormány ezzel szemben 2017-re 3,1 százalékos növekedéssel számolt a költségvetés tervezésekor.

A kormány a taxisokkal van

Azt a törvényjavaslatot is beterjesztette a kormány, amelyik szankcionálná az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatásokat (és a gyakorlatban az Uber betiltásával ér fel). Az Országgyűlés még a tavaszi időszakban, azaz június 13-áig szavaz a javaslatról, amely a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba, azaz várhatóan még a nyár folyamán.

A javaslat szerint az illetékes kormányhivatal

elrendelheti a jogellenes szolgáltatás végzéséhez hozzáférést biztosító vagy a szolgáltatást közvetlenül népszerűsítő honlap blokkolását

365 napra. A blokkolásról a tiltott szerencsejáték-honlapok esetében kialakított megoldást alkalmazva a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gondoskodna.

Ami a sofőröket illeti, engedély nélkül végzett személyszállítási szolgáltatatás esetén a járművezetőt 9 büntetőponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 pontnál

a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják.

A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.

EU-pénzből újítják fel a metrót

Budapest és a kormány aláírták a metrófelújítás támogatási szerződését. Budapest 140 milliárd forintot kap, 120-at uniós forrásból. A felújítás 2016 novemberében kezdődik, és 2019 nyarán fejeződik be a tervek szerint. Tarlós István főpolgármester azt mondta, a budapestiek számára a felújítás kényelmetlenségekkel jár majd, de ezek nem mérhetők össze azzal, ami akkor történne, ha nem vágnának bele a beruházásba.

120 milliárd forint uniós forrás megy a metrófelújításra Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az állam és a bankok

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa szerdán jóváhagyta, hogy az EBRD 15 százalékos részesedést vásároljon az Erste Bank Hungary Zrt.-ben.

A magyar kormány május végén, júniusban írja alá a szerződést az Erste Bank Hungary Zrt. másik 15 százalékának megvásárlásáról, a legfontosabb kérdéseket már tisztázták – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön.

Negyven százalékkal csökkent az állam részaránya az FHB Jelzálogbankban, miután kétszer is tőkét emeltek úgy, hogy a régi tulajdonosok (köztük az állam) nem vásárolhattak az új részvényekből.

Gazdagok és hatalmasok

Csányi Sándor vezeti a leggazdagabb magyarok százas listáját 200 milliárd forintos vagyonával. A száz leggazdagabb összvagyona 2781 milliárd forint, 180 milliárddal több, mint 2015-ben volt.

Andy Vajna most először szerepel a listán, Vajna András György néven, a 16. helyen.

Orbán Viktor, Csányi Sándor és Lázár János a legbefolyásosabb emberek Magyarországon.

A kamarát bírálják az adótanácsadók

Az adótanácsadók szervezete a kamarának ment neki keményen. A szervezet szerint a cégbíróságok jól, megbízhatóan, kifogástalan szakmaisággal végzik dolgukat, a rendszert az érintettek megszokták, ezért érthetetlen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, miszerint átvennék a cégregisztráció feladatát a cégbíróságoktól.

A bürokrácia csökkentését inkább az szolgálná, ha megszűnne a vállalkozások számára kötelező kamarai nyilvántartás és regisztrációs díj.

A lakáspiac nekirugaszkodik

Az első negyedévben 1407 új lakás épült, 10,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 4765 volt, kétszer annyi, mint az egy évvel korábbi 2381 – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egyre többen vesznek lakást Budapesten, és egyre több az új építkezés is Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kormányzati intézkedések hatása 2017-től jelenik majd meg erőteljesen a lakáspiacon, jövőre 20 ezerre emelkedhet az átadott új lakások száma – mondta Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója.

A hazai lakáspiacon folyamatosan emelkednek az árak 2014 második negyedéve óta, a drágulás üteme ugyanakkor jelentősen csökkent 2015 negyedik negyedévére, derült ki az FHB legújabb lakásárindex-kiadványából.

Összesítik a fagykárokat

Május végére lesznek pontos adatok a fagykár okozta zöldség- és gyümölcs-terméskiesés mértékéről, mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője.

A fagykár az ország területét mozaikszerűen érintette,

a gyümölcsfélék közül főként a szőlőt, az almát, a diót és más csonthéjasokat, a zöldségfélék esetében a kukoricát, területi eloszlását tekintve pedig Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább.

A kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van, ebből az összegből azok a gazdák kaphatnak, akiknek a vesztesége eléri a 30 százalékot. Jól jártak azok a gazdák, akik kötöttek fagykár elleni biztosítást, több százmillió forintot fizetnek ki ugyanis a biztosítók a fagykárokra.