Újabb megszorítások jönnek Görögországban

-
(FILES) -- This file picture taken on August 12, 2015 shows Greek Prime Minister Alexis Tsipras looking on during a press conference at the Greek Ministry of Infrastructure, Transport and Networks in Athens. Tsipras has proposed calling an early election in the crisis-hit country on September 20, 2015 the ANA news agency said on August 20, 2015, citing government sources. The hard-left leader is expected to make the announcement in an address to the nation before going to see President Prokopis Pavlopoulos to submit his government's resignation, the agency said. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
A görög parlament két nappal az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozója előtt újabb megszorítócsomagot fogadott el. Görögország hitelezői a jelenleg futó pénzügyi mentőcsomag feltételéül megszorításokat szabtak, Athén azt reméli, az elfogadott intézkedésekkel megkaphatja a következő részletet. A mentőcsomag nélkül Athén nem lenne képes kifizetni lejáró adósságait.
Vágólapra másolva!

Újabb adóemeléseket és átalakításokat előirányzó megszorító intézkedéscsomagot fogadott el május 22-én, vasárnap este a görög parlament, mindössze két nappal az eurózóna pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását megelőzően, amelyen döntés születik arról, hozzájuthat-e a súlyos adósságválságba süllyedt dél-európai ország a nemzetközi mentőcsomag következő részéhez.

Kell a következő részlet

Athén azt reméli, az intézkedéscsomag elfogadása hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei keddi ülésükön rábólintsanak a mentőcsomag következő részének kifizetésére, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott hitelek és az Európai Központi Bank (EKB) által kibocsátott, júliusban lejáró kötvények rendezéséhez szükséges.

A kormánytöbbség elfogadta

A hétezer oldalas törvénycsomagot, valamint a mechanizmust, amely automatikus költségvetési megszorításokat léptet életbe, ha nem sikerül teljesíteni az előre meghatározott takarékossági célokat,

amiatt sikerült elfogadtatni, mert a törvényhozásban (csekély) többségben van az Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök pártja, a Sziriza vezette kormánykoalíció.

1,8 milliárd eurós megszorítás

Az intézkedéscsomag célja, hogy 1,8 milliárd euróval javítsa a központi költségvetés mérlegét, teljesítve az ország nemzetközi hitelezői által megfogalmazott elvárásokat.

Az intézkedések között szerepel, hogy egy százalékponttal 24 százalékra emelik az áfát, de növekszik a jövedéki termékek és a vendéglátóipar adója is.

Emellett lefektetik annak feltételeit, hogyan szabadulhatnak meg a görög bankok a mérlegeiket terhelő, nem teljesítő hitelektől. A csomag egyben privatizációs alapot is felállít.

Újabb, 1,8 milliárd eurós megszorítást szavazott meg a görög parlament Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A sokadik megszorítás

A mostani már a sokadik megszorító csomag, amelyet a görög parlamentnek el kell fogadnia, amióta az országról kiderült, hogy a korábbi kormányok sorozatosan eltitkolták a gazdaság valós állapotát, az államadósság és a költségvetés hiánya pedig tarthatatlanul az egekbe szökött. Tavaly januárban a megszorításokat és a mentőprogramot elutasító pártok kerültek kormányra, és az ország a nyáron hivatalosan is csődbe ment. Görögország kis híján az euróövezetből is távozni kényszerült, amit pénzügyminiszteri tanácskozások sorozatával és végül egy maratoni eurózónás csúcstalálkozóval sikerült megakadályozni.