Egy százalék alá csökkenhet az alapkamat

orosz gazdaság rubel bedőlés 
Rubel- és euróbankjegyek a németországi Schwerinben 2014. december 16-án. Az orosz jegybank az éjjel 6,50 százalékponttal 17 százalékra emelte az alapkamatot, de ez sem tudta megállítani a
Vágólapra másolva!
2,6-2,7 százalékkal nőhet a magyar GDP az AEGON szerint.
Vágólapra másolva!

A jegybank kommunikációja az elmúlt hónapokban nem volt egyértelmű, ami inkább gyengíti a forintot, mint erősíti - fejtette ki Duronelly Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő portfólió menedzsere az alapkezelő szerdai sajtóbeszélgetésén, Budapesten.

Népszerűk a kötvények

Duronelly Péter elmondta: a Magyar Nemzeti Bank keddi sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján

0,9 százalékig mehet le az alapkamat,

de az elmúlt hónapokban az MNB közlései kissé zavarosak voltak, úgy tűnt, a jegybank sem tudja, meddig szeretné csökkenteni az alapkamatot. Szűcs Zoltán, az Aegon Alapkezelő kötvényrészlegének portfólió menedzsere rámutatott: valószínű, hogy az MNB a jövőben az alapkamatnál fontosabb szerepet szán a bankközi kamat, a BUBOR alakulásának. Az alapkamat csökkentésében szerepet játszik az is, hogy az MNB nem tudja függetleníteni magát az Európai Központi Bank lépéseitől - utalt rá a portfolió menedzser.

A forint a 310-315 forint/euró sávban maradhat a következő egy évben

- fűzte hozzá.

Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő vezérigazgatója elmondta: az Aegon Asset Management 346 milliárd euró kezelt vagyonnal rendelkezik világszerte, a legnagyobb összeget, 260 milliárd eurót kötvényportfóliókban halmoztak fel a befektetőik.

3 százalék alatt lehet a növekedés

Duronelly Péter kifejtette: tavaly már látni lehetett, hogy a globális részvénypiacok teljesítménye gyengült, emellett igen lassú növekedést árazott be a kötvénypiac is. Kiemelte: erős összefüggés van az egyes államokban az ipari termelés és GDP alakulása között.

Az ipari termelés éves bővülése a fejlődő és feltörekvő országokban is lefékeződött,

a jövőben pedig még jobban fog lassulni világszerte. Ez a folyamat hosszú távon a profitvárakozásokat is lejjebb viszi, és ezért a részvénypiacoknak sem kedvez - fűzte hozzá.

Megjegyezte az Egyesült Államok gazdasági növekedéséhez fűzött várakozások egy év alatt jelentősen visszaestek, míg az eurózóna GDP-növekedését érintő előrejelzéseket érdemben nem módosították az elemzők. Szűcs Zoltán egy kérdésre elmondta: az alapkezelőnél azt várják, hogy idén 2,6-2,7 százalékkal nőhet a magyar GDP.