Félidejénél tart az új Dagály építése

Dagály Úszóaréna Dagály Úszóaréna, a 2017-es úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó, és nyíltvízi világbajnokság fő helyszíne
Dagály Úszóaréna, a 2017-es úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó, és nyíltvízi világbajnokság fő helyszíne
Vágólapra másolva!
A tervezettnél is gyorsabban halad a Dagály Úszóaréna építése, jelentette ki Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos a létesítményben megtartott helyszínbejáráson, amelyen Tarlós István főpolgármester és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere is részt vett. A kormánybiztos szerint az előzetesen tervezett költségek túllépése nélkül, határidőre vagy még előbb kész lesz a 2017-es budapesti vizes-világbajnokságnak otthont adó uszodakomplexum.
Vágólapra másolva!

Több héttel is előrébb tartanak a munkálatokkal, így ha természeti katasztrófa nem történik, vagy nem állnak fenn rendkívüli időjárási körülmények, Fürjes Balázs szerint a Dagály Úszóaréna biztosan elkészül a határidőre.

Az építkezés jelenleg körülbelül a felénél tart,

maga az épület pedig már szerkezetkész. A rekordidő alatt épülő úszóarénát magyarok tervezik és építik, közölte a kormánybiztos.

Budapest hét év helyett két év alatt készül fel a vizes-világbajnokságra, ilyen rövid idő alatt még sehol sem készültek fel egy ekkora eseményre.

Sikeres Eb után hazai vb

„Az elmúlt napokban több magyar rekord is született a medencékben: hazánk minden idők legsikeresebb kontinensviadalát zárva, 10 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel az élen végzett a londoni vizes Európa-bajnokság éremtábláján.

– mondta a hétfői helyszínbejáráson Fürjes Balázs.

A kormánybiztos elmondta, hogy 2015 márciusában rendkívüli helyzet állt elő, amikor a mexikói Guadalajara visszalépett a 2017-es vizes világbajnokság rendezésétől. Budapest – amely eredetileg a 2021-es vb-nek adott volna otthont – a magyar kormánnyal közösen vállalta, hogy megrendezi a világversenyt.

Tíz panelház is elférne az épülő Dagály Úszóarénában Fotó: Polyak Attila - Origo

„Magyarországnak akkor két év állt a rendelkezésére, hogy felkészüljön a vb-re, felépítse a versenyarénát, elvégezze a kapcsolódó beruházásokat” – mondta Fürjes Balázs, aki külön hangsúlyozta, hogy

minden más rendező országnak hét éve van ugyanerre a feladatra.

A kormánybiztos az építkezésről több adatot is elárult a hétfői bejáráson:

  • összességében 5 ezer embernek adnak munkát,
  • az épület 28 ezer négyzetméteres lesz, és 50 méter magas, 10 darab tízemeletes panelház is elférne benne,
  • az alapozáskor 120 ezer köbméter földet mozgattak meg,
  • az épületet 2400 darab 13 méter mélyen lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja,
  • csak maga a tetőszerkezet 2400 tonnás,
  • 15 versenymedencényi betont és két lánchídnyi acélt építettek az épületbe,
  • az uszodába Budapest–Belgrád távolságnyi elektromos vezeték került.
Fürjes Balázs darálja az adatokat az újságíróknak Fotó: Polyak Attila - Origo

A kormánybiztos szerint

de a vizes-vb költségkerete egyetlen forinttal sem emelkedik, ahogy az uszodára szánt költségkeret sem változott. A múlt héten az Átlátszó.hu állt elő egy saját számítással, miszerint a vizes-vb-vel kapcsolatos költések elérhetik a 90 milliárd forintot.

49 milliárd forint

A budapesti közgyűlés februárban fogadta el a vb-hez kapcsolódó fejlesztésekről szóló csomagot – azaz azt, hogy a vb-re szánt bruttó 49 milliárd forintból mit is újítanak fel amellett, hogy felépítik az uszodát.

Az uszoda költségkerete nem változott Fotó: Polyak Attila - Origo

Ugyanakkor az is tény, hogy a kormány az elmúlt hónapokban a vizes-vb-re hivatkozva több milliárd forintot is átcsoportosított különböző fejlesztésekre – többek között útfelújításra és sportlétesítmény-fejlesztésekre is – erről bővebben itt és itt olvashat.

Hétfőn bemutattak egy videót is, amelyen a jövő évi vizes-vb budapesti helyszínei láthatók:

Megújul a strand és a környék is

A Dagály strand nyitvatartását tavaly ősszel hosszabbították meg, így a strand az építkezés teljes ideje alatt is nyitva áll, és várja a fürdőzőket, azonban ősztől bezár, és megkezdik a strand felújítását.
„A beruházás több mint uszodaépítés, komplex városfejlesztési program része, amely Budapest és Angyalföld gyarapodását szolgálja” – közölte a kormánybiztos. Megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között, és fejlesztik, egyszerűsítik a tömegközlekedést is.