Csúszós talajon egyensúlyozik az olaj

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Noha az elmúlt időszakban egyre többen kezdték úgy látni, hogy az olajpiac stabilizálódik, a BlackRock elemzője szerint óvatosan kellene bánni az optimizmussal. Az olajárak történeti volatilitása más pénzügyi eszközökhöz képest ugyanis arra int, hogy még igencsak csúszós lehet a talaj.
Vágólapra másolva!

Jóllehet az olajpiaci volatilizás az elmúlt hetekben csökkent, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon magas szintekről indult lefelé, és a két évvel ezelőtt tapasztaltakhoz képest még mindig elég számottevő – írja elemzésében Kurt Reiman, a BlackRock befektetési stratégája. Amennyiben pedig egy eszköz annyira nyugtalan, mint az olaj volt az elmúlt időszakban, akkor az általában arra utal, hogy még komoly bizonytalanságok vannak a jövőbeni irányával kapcsolatban – teszi hozzá az elemző.

Tekintve az olaj mélyrepülését az elmúlt két évben, nem indokolatlan, ha egyesek igencsak kétkednek abban, hogy a fekete arany tovább tud menetelni. Mindazonáltal – jelzi Reiman – nem szabad megfeledkezni azon tényezőkről, melyek felhajtják az olaj árfolyamát. Ilyen

a gyengébb amerikai dollár,

melyben általában a nyersanyagok elszámolása történik. Ráadásul már az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is komolyan foglalkozik az erős dollár pénzügyi kondíciókra gyakorolt hatásával. A stratéga azt is kiemeli továbbá, hogy egy intenzívebben oldalazó dollár a globális gazdaságra is pozitív hatással lehet, támogatva így az olaj iránti keresletet.

Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

Ugyanennyire említésre méltó a régen várt csökkenés az amerikai palaolaj-kitermelésben, amely a napi 9 millió hordós szint alá csökkent, és 2014 óta nem látott mélyponton áll. A keresleti és a kínálati oldal közeledésének további jele, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint az OPEC-en kívüli olajkitermelés idén a legnagyobb zsugorodást mutathatja 1992 óta. Az Energy Information Administration pedig azzal számol, hogy az amerikai kitermelés idén átlagosan 8,5 százalékkal maradhat el a 2015-ös szinttől. Mindez pedig arra utal, hogy

Szaúd-Arábia (és az OPEC) harca kifizetődni látszik,

mivel a szervezet pontosan arra játszott, hogy visszaszorítsa a versenytársakat azzal, hogy nem lép fel érdemben az alacsony olajár ellen – írja a Bloomberg.

Mindazonáltal Reiman úgy látja, számos olyan faktor lehet még, amely újra az olaj árának csökkenéséhez vezethet:

  • Továbbra is jelentős mennyiségű készlet marad a legtöbb tárolóban
  • Az iráni olajkitermelés talpra áll, amilyen gyorsan csak lehet
  • Szaúd-Arábia erősebben megnyithatja a csapokat a beütemezett karbantartások után
  • A nyári autózási szezon kiábrándító lehet Európában és Észak-Amerikában
  • A dollár irányt változtathat, és elkezdhet intenzíven felértékelődni, nyomást helyezve ezzel a globális gazdaságra
  • A termelési kiesések úgy szűnhetnek meg, hogy a várhatónál kisebb hatással lesznek az árakra

Mindent összevetve a BlackRocknál úgy látják, hogy az olaj ára középtávon tovább szilárdulhat, ahogy az árfolyam még mindig túl alacsony, hogy felpörgesse kitermelést a magas költségekkel járó területeken. Mindazonáltal számos olyan lefelé mutató kockázat van, amely arra utal, hogy a volatilitás csökkenésével óvatosan kell bánni.