A kisvállalkozások nyerték a családbarát versenyt

Városliget majális 2016 május 1-én Városliget majális 2016 május 1-én
Városliget majális 2016 május 1-én
Vágólapra másolva!
Minden negyedik ember számára családbarát az ideális munkahely. A munkáltató segítse a kismamákat visszatérni munkahelyükre - ezt várják el legtöbben egy magát „családbarátnak” nevező cégtől - derült ki a Groupama Biztosító felméréséből. Fontos, hogy a szülők a gyermek(ek) mellett is dolgozhassanak, ehhez rugalmas és megértő hozzáállás szükséges.
Vágólapra másolva!

Az NRC Marketing és Piackutató Kft. segítségével végzett reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka azt mondta, egy munkahely akkor számít családbarátnak, ha segíti a kismamákat az újbóli munkába állás során.

Ugyancsak fontos szempont, hogy adjon lehetőséget rugalmas munkavégzésre (75%) a vegye figyelembe a gyermekes szülők szempontjait a szabadságok ütemezésénél (73%), figyeljen a munka-magánélet harmóniájának megőrzésére (73%), illetve, hogy adjon lehetőséget otthoni munkavégzésre (71%).

A családos munkahelyi programok fontosak a munkavállalók számára Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kkv-k nyertek

Mivel egyre későbbre tolódik a gyermekvállalás ezért a munkahelyek család-, és főleg gyermekbarát jellege a fiatal, 18-29 éves korosztály számára a legkevésbé fontos. A céges gyermekrendezvényeket, családi napokat, vagy a vállalati bölcsőde, óvoda meglétét az idősebb korosztály sokkal fontosabbnak tartja, mint a fiatalabb.

A családbarát intézkedéseket

a válaszadók 45 százaléka szerint a kis- és középvállalkozások esetében jobban érvényesülnek,

mint a nagyvállalatoknál (34 %).

Az, hogy a válaszadók a kisebb cégeket jobban családbarátnak tartják, mint a nagyvállalatokat, meglepte a felmérés készítőit is. Tapasztalataik szerint ugyan is a nagyvállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak családos alkalmazottakra.

A Groupama is folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel segítheti a szülőket, legutóbb például a kisgyermekükkel otthon lévő kollégák számára indítottak külön programot, azért, hogy ezen idő alatt se érezzék magukat elszakadva a munkahelyüktől és részesei maradjanak munkakörnyezetüknek, informálódjanak a társaságnál történő eseményekről – mondta Siska Katalin, a Groupama Biztosító humánerőforrás ügyvezető igazgatója.