Az MSZP a felminősítésről: nem nagy öröm

A Fitch Ratings csődeseménynek tekinti a kormány önkormányzati adósság átvállalását, 
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő New York-i  irodájáról készült kép 2011. december  8-án
Vágólapra másolva!
Nincs mit örülni az MSZP szerint annak, hogy Magyarországot felminősítette a minap a Fitch. Az ellenzéki párt szerint ugyanis ezzel még mindig csak "a harmadosztályban" játszik az ország, míg a szocialista kormányzás idején, hat éve még az első osztályban volt.
Vágólapra másolva!

Az MSZP kormányzása idején Magyarország végig befektetői kategóriában volt - reagált a szocialista párt arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő a befektetésre javasolt kategóriában sorolta az országot.

A Fitch Ratings felminősítette Magyarországot Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Mint arról az Origo is beszámolt, pénteken a három nagy hitelminősítő közül elsőként a Fitch ismét befektetésre ajánlott kategóriába minősítette Magyarországot. A Fitch a magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította.

A stabil költségvetési politika győzte meg őket

Pénzügyi elemzők szerint a Fitch döntése elsősorban az elmúlt évek makrogazdasági eredményeit tükrözi. Az Origo összeállításából kiderül, hogy a csökkenő adósságráta, a stabil költségvetési politika győzte meg a hitelminősítőt arról, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerüljön. Az elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy noha a költségvetési fegyelem idén és jövőre is lazul egy kicsit, mégsem lesz túlzottan jelentős hatással az államháztartási hiányra és az adósság pályájára.

"Úgy fogalmazunk, hogy Orbán Viktor is értse: miért kellene annak örülni, hogy Magyarország, amely 2010-ben gazdasági értelemben az első osztályban játszott, most 6 évvel később feljutott a harmadosztályba" - írta közleményében az MSZP.