Az ember, aki nekimegy Elon Musknak

Tesla Debuts Its New Crossover SUV Model, Tesla X  2015 Elon Musk Crossover SUV Model
FREMONT, CA - SEPTEMBER 29: Tesla CEO Elon Musk speaks during an event to launch the new Tesla Model X Crossover SUV on September 29, 2015 in Fremont, California. After several production delays, Elon Musk officially launched the much anticipated Tesla Model X Crossover SUV. The Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy milliárdos hedge fund menedzser, Jim Chanos nekiment Elon Musk cégeinek, és közölte, nemcsak a Teslát, de a szintén Musk irányítása alatt álló SolarCityt is shortolja. 
Vágólapra másolva!

Amikor Chanost egy interjúban szerdán megkérdezték, miért fogad a Tesla ellen, a befektető egy elsőre talán meglepő érvvel állt elő. Azt emelte ki ugyanis, hogy két vezető is távozott nemrégiben a vállalattól, ami határozottan negatív jelnek tekinthető – írja a Business Insider.

Bizonytalan jövő

Chanos jelezte továbbá, hogy bár mindenki magabiztos azzal kapcsolatban, hogy a Tesla mit fog csinálni 2020-ban vagy 2025-ben, ő inkább

azt szeretné látni, hogy megcsinálják a Model 3-at, és nyereséggel el is adják azt.

Különösen úgy, hogy szerinte ez nem fog összejönni.

A Tesla egyébként a szerdai piaczárás után tette közzé első negyedéves eredményeit. A vállalat 1,6 milliárdos bevétel mellett 0,57 dolláros részvényenkénti profitot ért el. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 1,61 milliárdos bevételre és 0,60 dolláros részvényenkénti nyereségre számítottak.

Elon Musk, az "igazi showman" Forrás: Imaginechina/Xiao Xiao

Elon Musk ezzel együtt a részvényeseknek írt levelében közölte, hogy a vállalat úgy döntött, letesz egy tervet az asztalra, melynek értelmében összehozzák az 500 ezer darabos gyártást 2020 helyett 2018-ig, amelybe beletartoznak a Model S, a Model X és a Model 3 autók értékesítései.

Az igazi showman

Minderre Chanos igen sajátosan reagált. „Nincs elég termelési kapacitásuk, nincs elég akkumulátoruk, és most már elég vezetőjük sincs. Tehát mit csinálnak? Két évvel előrébb hozzák a termelési célt.

Ilyen egy igazi showman”

– mondta a hedge fund menedzser.

Chanos emellett Musk másik vállalatának az elsősorban napenergiában utazó Solar Citynek is nekiment, amelyet már augusztus vége óta shortol. Azóta a részvény árfolyama egyébként 59 százalékot zuhant.

Erről a befektető úgy nyilatkozott, hogy a vállalat komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, és minden telepítésen veszítenek. Vagyis a menedzser meglátása szerint

a Solar City idén igen komoly pénzügyi gondok elé néz.

Ezzel párhuzamosan Chanos más neves cégeket is shortol. Közéjük tartozik a Valeant gyógyszeripari cég, vagy a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba.