Nem volt kérdéses az alapkamat csökkentése

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Kilencből ismét nyolc monetáris tag szavazott az alapkamat 15 bázispontos csökkentése mellett a jegybank legutóbbi, április 26-ai kamatdöntő ülésén, egy tag, Cinkotai János újra csak 10 bázispontos csökkentésre szavazott, olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében, amelyet a Magyar Nemzeti Bank szerdán tett közzé.
Vágólapra másolva!

A jegybanki alapkamat 1,05 százalékra csökkentésére voksolt Báger Gusztáv, Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton, Pleschinger Gyula, Windisch László. Az ezt megelőző, március 22-i kamatdöntő ülésen is így szavaztak a tagok.

Az egynapos jegybanki hitel kamatának 1,3 százalékra csökkentése és az egynapos jegybanki betét kamatának -0,05 százalékon tartása mellett ugyanazok szavaztak, az egyetlen ellenszavazat itt is Cinkotai Jánosé volt, olvasható a jegybank honlapján.

Újabb kamatvágás jöhet

A tanács megítélése szerint

az inflációs cél fenntartható elérése a további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat.

Megjegyezték, hogy a monetáris tanács a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében.

Megállapították, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad; a márciusi Inflációs jelentés előrejelzési feltételeinek teljesülése mellett az infláció csak 2018 első felében ér a 3 százalékos cél közelébe.

Minden a lazítás mellett

A tanácstagok szerint mind a nemzetközi, mind a hazai tényezők a további monetáris lazítás irányába mutatnak.

Az alacsony nemzetközi inflációs és kamatkörnyezet, azon belül is különösen az Európai Központi Bank monetáris politikája támogatja az MNB lazítási ciklusát.

Újabb kamatvágás jöhet Fotó: Bielik István - Origo

Ugyanakkor több tanácstag is felhívta a figyelmet a nemzetgazdasági bérek év elején vártnál erőteljesebb növekedésére, ami óvatosabb monetáris politikai megközelítést indokolhat. Emellett néhány tanácstag szerint

a jövő évi költségvetési tervezet monetáris politikai szempontból is fontos, új információkat tartalmaz.

A költségvetés a korábban feltételezettnél nagyobb mértékben fókuszál a kereslet élénkítésére, és így a kibocsátási rés záródásában egyre nagyobb szerepet tölthet be.

Sok mindent másképp látnak a tanácstagok

A jegyzőkönyv szerint több tanácstag nem támogatja az egynapos betéti kamat további mérséklését a negatív tartományban.

A negatív kamatok alkalmazása még új területnek számít a monetáris politikában,

ezért érdemes megvárni az ezzel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokat. Egy másik tanácstag szerint a kamatfolyosó szűkítése összhangban van az MNB hosszú távú céljaival.

Nem mindenben értenek egyet a monetáris tagok Fotó: Bielik István - Origo

Egy tanácstag kisebb mértékű, 10 bázispontos csökkentést javasolt, Cinkotai János véleménye szerint a jegybanki alapkamat nagyobb léptékű csökkentésével türelmesen meg kell várni, hogy az EKB legutóbb bejelentett monetáris lazításának lesz-e érdemi hatása a vállalati hitelezésre.

Egy tanácstag felhívta a figyelmet arra, hogy

túlzottan alacsonyak a piaci szereplők az alapkamatpálya aljára vonatkozó várakozásai,

ezért javasolt a közleményben határozottabb jelzést adni a piacnak arról, hogy az MNB szerint hol lehet a kamatcsökkentési periódus vége. Egy másik tanácstag szerint egyre szűkül a tér a kamatcsökkentésre.

Az önfinanszírozási program harmadik fázisa segítette a hosszú lejáratú állampapírpiaci hozamok csökkenését. A tartósan alacsony költségoldali inflációs nyomás, a világgazdaság lassulása és az inflációs várakozások historikusan alacsony szintje következtében a tartósan cél alatti inflációt eredményező másodkörös hatások kialakulásának kockázata továbbra is fennáll.