Takarékszövetezetekbe költözhetnek a kisebb posták

kézbesítés posta levél
Vágólapra másolva!
A takarékszövetkezetek bevonásával ésszerűsítené a Magyar Postát a Miniszterelnökség, a terv szerint milliárdokkal vágnák meg a költségeket. A postatörvény módosításáról egyeztettek a parlamenti pártok és a posta vezetői.
Vágólapra másolva!

A takarékszövetkezetek vihetik tovább azokat a postákat, amelyek nem működnek elég hatékonyan, mondta a keddi egyeztetés után Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára. Az egyeztetésre meghívott öt parlamenti pártból képviseltette magát a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP frakciója, nem volt jelen az MSZP képviselője.

Mint mondta,

sok településen a postafiókok kihasználtsága kritikusan alacsony,

ezzel a lépéssel az állami vállalat milliárdos nagyságrendű költséget takarítana meg, az ügyfélkiszolgálás színvonala biztosított lenne ezeken a településeken is. Ezeken a településeken "pénzintézeti partnerek bevonásával" látná el a Magyar posta, így "a hálózat ésszerűsítésével az ügyfelek egy helyen, egy időben az eddig megszokottnál több szolgáltatást vehetnének majd igénybe."

Takarékszövetkezetek vihetik tovább

Elmondása szerint az "az egyeztetés fókuszában a postai hálózat ésszerűsítésével kapcsolatos lehetőségek álltak," postával szemben pedig az az elvárás, hogy eredményes állami cégként működjön tovább, amihez szükséges a nemzetközi tendenciák alapján is csökkenő hagyományos postai forgalom ellensúlyozása.

A postatörvény alapján érintett kistelepüléseken többnyire a takarékszövetkezetek vannak jelen. A Magyar Postát ezért felszólították, mérje fel, mely települések lehetnek érintettek abban,

hogy a postai szolgáltatást pénzintézet végezze.

Németh Lászlóné kiemelte: a kormány

a bürokráciacsökkentés programjába illeszkedő intézkedésként szeretné a parlament elé terjeszteni

a postatörvény módosítását, amely alapján elérhetőek maradnának a vidéki kistelepüléseken nyújtott postai szolgáltatások, ugyanakkor javulhatna a Magyar Posta versenyképessége és működési hatékonysága.

Egye kevesebb levél

Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a megbeszélésen tájékoztatta a pártok képviselőit a társaság elmúlt években végzett fejlesztéseiről, gazdálkodásáról.

2015-ben tovább mérséklődött a Magyar Posta hagyományos postai tevékenysége,

jelenleg több mint 2700 postahellyel rendelkeznek országszerte, számos elektronikus szolgáltatást vezettek be, a belföldi csomagküldő szolgáltatásban 34 százalék piaci részesedéssel piacvezetők.

"A postai törvény módosításával lehetővé válna, hogy a postai egyetemes szolgáltatónak kijelölt Magyar Posta a kistelepüléseken is ugyanolyan színvonalú szolgáltatást nyújtson, mint a nagyvárosokban" - mondta Szarka Zsolt.