Most már tényleg lehet két cégnek nokot szervezni

Vágólapra másolva!
A Magyar Közlönyben is megjelent a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről szóló törvény. Ebben fedezték fel, hogy a kihirdetett törvény mégjobban bebetonozza a Carion Zrt.-t, mint nok szervezőt. 
Vágólapra másolva!

A kihirdetés apropóján egy újabb törvényi furcsaságra hívta fel a figyelmet a Portfolio.hu a nokkal kapcsolatban. A törvény szerint aki nokot akar szervezni, annak aláírást kell szereznie egy korábban már működő fogyasztói csoport szervezőjétől.

A törvény pontosan úgy szól, hogy

"A szervező igazgatósága legalább egy tagjának legalább 5 évi, a fogyasztói csoportokról szóló 530/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti tevékenységet üzletszerűen végző cégben vezető tisztségviselőként eltöltött gyakorlattal kell rendelkeznie. Ennek a gyakorlatnak a meglétét olyan cég jogosult cégszerűen aláírt nyilatkozattal igazolni, aki nem áll felszámolási eljárás, csődeljárás, végelszámolás vagy kényszertörlés hatálya alatt, legalább 5 éven keresztül végzett ilyen tevékenységet és eleget tett a fogyasztói csoportokról szóló 5530/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 1. § és 2. §-a szerinti minden bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségének."

Ha valaki nokot akar szervezni, akkor olyan igazgatósági tagot is be kell szerveznie, aki korábban fogyasztói csoportot szervező cégnél dolgozott, és ezt számára a korábbi cége igazolni is hajlandó - írja a lap.

Ennek a feltételnek pedig csak a Carion Zrt.és a Poligrupó felel meg. A többi ilyen csoport vezetője mind eltünt vagy a cége csődbe ment. De ez a két cég egy csoportba tartozik. A törvényt tehát sikerült úgy átnyomni újra a parlamenten, hogy az méginkább csak egy cégnek kedvez.