Még harkálykodni kell a 2017-es büdzsén

Kovács Árpád, volt ÁSZ elnök, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, interjú
Vágólapra másolva!
A 2017-es költségvetés alapvetően szinkronban van az uniós elvárásokkal, de a strukturális hiánnyal összefüggésben vannak kétségei a Költségvetési Tanácsnak.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanácsnak a 2017-es költségvetés strukturális hiányával kapcsolatban vannak csak kétségei, de a többi ponton a büdzsé az uniós elvárásokkal szinkronban van - mondta Kovács Árpád, a tanács elnöke az állami tévében.

Vannak korlátok, amiket be kell tartani

Kovács Árpád szerint a strukturális hiánnyal kapcsolatban vannak korlátok, amelyeket be kell tartani, és a kormánytól kérték, hogy mutassa be az ehhez szükséges folyamatokat. A kormányzat dönthet úgy is, hogy azt mondja, nem tudja tartani a határokat, de aligha ezt választja - jegyezte meg.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke Fotó: Origo

Beszélt arról is, hogy a jövő évi adócsökkentéseket a gazdasági termelés növekedéséből és adóbeszedés hatékonyságának növeléséből lehet finanszírozni. Utóbbiról azt mondta, hogy jó az adóbeszedés hatékonysága, de

"lenne még mit harkálykodni" a szürkegazdaság csökkentésében.

Mint arról az Origo beszámolt, a 2017-es lesz az első olyan költségvetés, amelyben nem terveznek a bevételeknél több kiadást, azaz jöhet a nullszaldós büdzsé. Elemzők szerint ez megvalósítható, ám a fegyelmezett költségvetési politika miatt a kormánynak bizony bele kell harapnia valamelyik ujjába.