Elkezdtek kiöregedni a rendszerváltás vállalkozói

Vágólapra másolva!
A hazai kkv-szektort meghatározó családi vállalkozások többségét közel egy időben, a rendszerváltást követően alapították. Emiatt a vezetőket érintő generációváltás problémája is egy hullámban, a következő öt év során éri el őket. A Budapesti Gazdasági Egyetem kétféle képzéssel igyekszik orvosolni a problémát: képzést fog indítani azoknak, akik átadják, illetve már elindított azoknak, akik átvennék a stafétát.
Vágólapra másolva!

Bár a magyar jogrend nem ismeri a családi vállalkozás fogalmát, a GDP 70-72 százalékát és a kkv-szektort erősen jellemzi ez a típus. Gazdasági jelentőségét jól mutatja, hogy a 2008-as

válság idején készült felmérések szerint munkahelymegtartó erejük felülmúlta minden más társaságtípusét.

„Az Európai felmérések azt mutatják, hogy a családi vállalkozások közel kétharmada megy tönkre az első vezetői generációváltást követően. Mivel Magyarországon a családi vállalkozások többsége a rendszerváltást követő években alakult,

egy, az európai trendekhez hasonló „bedőlési” hullám” – hívja fel a figyelmet dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és számviteli Karának dékánja.

Hozzátette, Magyarországon is fontos lenne definiálni a családi vállalkozások fogalmát, biztosítani kellene a megfelelő jogi és pénzügyi feltételeket az akadálytalan vállalkozásátadáshoz, valamint átfogó adatgyűjtéseket és kutatásokat kellene indítani a szakpolitikai döntések és szabályozások előkészítéséhez. Elmondta, hogy

az uniós államokban a pénzügyi szakemberek már dolgoznak azon, hogy külön adókulcs alá kerüljenek a családi vállalkozások.

A hazai vállalkozói generációváltás támogatására a BGE a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségével közösen angol, francia, belga és lengyel partnerekkel együttműködve 2014-ben létrehozta az INSIST projektet. Az INtegrational Succession in SMEs’ Transition – a generációváltás problémái a kkv-k vezetésében – nevű kétéves program célja az irányítás átadására felkészítő képzés felépítése.

A szakmai együttműködés keretében április 28-29-én és május 12-13-án a BGE és az MGYOSZ ingyenes szakmai műhelysorozatot tart, amelyen a vállaltvezetők az irányítás zökkenőmentes átadásához szükséges stratégiai, humánerőforrás-menedzsmentet érintő, pénzügyi, adózási, és mentorálási ismereteket szerezhetnek.

A Budapesti Gazdasági Egyetem emellett a fiatal generációra is fókuszálva tavaly

vállalkozásfejlesztési mesterszakon kifejezetten családi vállalkozást átvevő hallgatók számára

indított képzést. „A rendszerváltáskor induló vállalkozók a szakmai ismereteikre alapozva vágtak bele vállalkozásaikba, vezetői, pénzügyi ismereteik nem igazán voltak. A jelenlegi generáció már gazdasági intézményekben tanulja a fejlett vállalatvezetést, így a generációs feszültség mellett vezetésszakmai nézetkülönbségek is megjelennek. Ugyanakkor a családi vállalkozások működésének hosszú távú biztosításához, versenyképességük megőrzéséhez szükségük van a fejlett üzleti szemlélet bevezetésére” – teszi hozzá Heidrich Balázs.

A képzés részleteit itt találja.