KÉSZ: Gyárfással nem ér semmit az úszószövetség

Kiss László, Gyárfás Tamás
Budapest, 2016. január 14. Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (j) az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Magyar Úszószövetség a jelenlegi vezetésével nem jelent értéket a szponzorai számára – olvasható a KÉSZ Csoport közleményében. Az építőipari cég Kiss László egykori szövetségi kapitány botránya miatt a múlt héten bejelentette, hogy felbontja szponzori szerződését a szövetséggel.
Vágólapra másolva!

A KÉSZ Csoport 2013-ban kötött támogatási szerződést a MÚSZ-szal. Közleményük szerint a szerződés célja

  • a vizes világbajnokság elnyerésének támogatása,
  • a vb-re való felkészülés,
  • valamint célirányosan Hosszú Katinka támogatása volt.

A cég szerint az úszószövetség a sorozatos botrányai (Hosszú Katinka és Kiss László ügye) miatt nem képes teljesíteni azt az elvárást, amelyet a KÉSZ a támogatás fejében támasztott, nevezetesen azt, hogy a szövetség támogatásán keresztül a KÉSZ Csoport tovább erősítse saját reputációját, társadalmi megbecsültségét.

Kiss László és Gyárfás Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A KÉSZ Csoportnál

a botrányok okát nem kis részben kifejezetten Gyárfás Tamás személyében látják.

Ezért a KÉSZ Csoport a támogatási szerződés felmondása mellett döntött. A támogatási szerződés alapján 83,7 millió forintot fizettek a MÚSZ-nak, amelyből 25 millió forintot már a szerződéskötéskor átutaltak. „Ezzel a KÉSZ Csoport a Szövetséggel való együttműködést lezártnak tekinti” – közölte a cég.

Bár a KÉSZ, kiadott közleménye alapján, lezártnak tekinti az ügyet, egyelőre kérdéses, hogy a történet ezzel valóban nyugvópontra ér. Miként arról az Origo pénteken beszámolt, a KÉSZ négy évig nem teljesítette szponzori kötelezettségvállalását, a MÚSZ vezetése a többszöri sikertelen felszólítás után bírósághoz fordult, amely első-, majd másodfokon arra kötelezte a KÉSZ-t, hogy a szövetség egyértelműen bizonyított teljesítésének ellenértékét egyenlítse ki. Ez pénteken meg is történt.

Ugrin Tamás, a MÚSZ jogásza az Origónak azt mondta, a héten járt le a fizetési határidő, és most a 2013-as és 2014-es támogatás érkezett meg, de a MÚSZ a 2015-ös és 2016-osra is igényt tart majd, mert a szövetség teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit.