A kenyér áfacsökkentése bonyolult dolog

kenyérkovász kovász kenyér
Vágólapra másolva!
Jövőre családok tízezrei költözhetnek be új otthonukba - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Tuzson Bence. A 2017-es büdzsé két alapvető célja az adócsökkentés - így például a legfontosabb élelmiszerek, a tej, a tojás és a baromfihús, továbbá az internetszolgáltatás áfájának csökkenése -, valamint az otthonteremtés. A kenyér áfájának csökkentése már nem egyszerű dolog.
Vágólapra másolva!

Családi otthonteremtésre jövőre nagyságrendileg 100 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés - közölte Tuzson Bence - a már elkezdődött otthonteremtési program 2017-től teljesedik ki. Elemei közül kiemelte a gyermekvállalásért járó támogatást, az áfakedvezményeket, az építési szabályok egyszerűsödését, valamint a nemzeti otthonteremtési közösségeket.

A népességcsökkenés megállítása a cél

A kabinet örömmel veszi, hogy önkormányzatok is részt akarnak venni a programban, és különböző segítségeket nyújtanak, például telket biztosítanak - tette hozzá az államtitkár. "Amíg Magyarországon polgári kormány lesz, addig lesz otthonteremtési program is" - mondta Tuzson Bence, három célt említve: a családok mielőbbi saját otthonhoz jutását, a gazdaság növekedését és a népességcsökkenés megállítását.

Gyerekvállalásra akarják ösztönözni a családokat Forrás: --

A népesedési tendencia megfordulását szerinte jó családpolitikával kell elérni, nem pedig bevándorlással, mint azt egyes európai országok választják.

A kenyér áfájának csökkentése bonyolult

Arra a felvetésre, hogy a kenyér áfájának mérséklését tervezik-e, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt felelte: bonyolult a kérdés, mert Magyarországon mintegy 250-féle kenyér van, és nagy az eltérés az árak között, ezért döntött úgy a kormány, hogy nem ezzel kezdi az áfacsökkentést.

Magyarországon legalább 250-féle kenyér van forgalomban, nagy az eltérés az árak között, ezért a kenyér áfacsökkentése bonyolult Forrás: Ács Bori

Ma egyébként Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta, elgondolkodnak a halhús áfájának csökkentésén. A kormány a sertéshús áfáját januárban csökkentette, a csirkehús áfacsökkentését pedig 2017-től tervezik megvalósítani.