Kiakadt az IMF-vezér, levelet írt a görögöknek

Christine Lagarde IMF Nemzetközi Valutaalap
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks at the Brookings Institution September 22, 2015 in Washington, DC. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Az IMF vezérigazgatója nyilvános levélben cáfolta azt a WikiLeaks-kiszivárogtatásra alapuló feltételezést, miszerint az IMF csődeseménnyel próbálná gyors megállapodásra kényszeríteni Görögországot és európai hitelezőit a harmadik mentőcsomag feltételeinek a teljesítéséről.
Vágólapra másolva!

IMF-vezetők között március 19-én folytatott telekonferencia jegyzőkönyve alapján a WikiLeaks a hét végén értesüléseket szivárogtatott ki arról, hogy az IMF még a brit Brexit-referendum előtt ki szeretné kényszeríteni

a felülvizsgálati megállapodást a harmadik görög mentőcsomagról.

A kiszivárogatott dokumentum szerint az IMF illetékesei különböző tárgyalási taktikákat vitattak meg, egyebek között annak a lehetőségét, hogy a programból való kiszállással kényszerítsék Görögországot engedékenyebb álláspontra, illetve európai hitelezőit, elsősorban is Németországot az adósság részleges elengedésére.

Még a Brexit-szavazás előtt szülessen megállapodás a harmadik görög mentőcsomagról Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az EU és az IMF képviselői a tervek szerint hétfőn kezdik meg a tárgyalásokat Athénnal a költségvetési és szerkezetátalakítási reformok felülvizsgálatáról, ami előfeltétele a harmadik mentőcsomag következő részletei kifizetésének, illetve az adósság-átalakítási tárgyalások megkezdésének.

A felülvizsgálati tárgyalások megkezdését a 2018-as költségvetési hiány nagyságáról, a nyugdíjreformról és a nem teljesítő hitelek problémájának rendezéséről alkotott eltérő nézetek miatt január óta már két alkalommal is elhalasztották.

A kiszivárogtatást Athén úgy értelmezte, hogy az


Alekszisz Ciprasz görög kormányfő ezért április 2-án levélben kérte fel az IMF vezérigazgatóját a mentőcsomagról folyó tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontjának tisztázására.

Messze még a megállapodás

Christine Lagarde az IMF honlapján közzétett nyilvános válaszlevelében leszögezte: a tárgyalások egyelőre "nagyon messze" vannak még attól, hogy az IMF ügyvezető igazgatósága elé terjeszthető "koherens csomagról" lehessen beszélni.

Christine Lagarde az IMF elnöke nyilt levelet írt a görög miniszterlenöknek Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Hangsúlyozta, hogy az IMF mindig is csak hiteles, realisztikus feltételezésekre épülő, az országot növekedési pályára helyező és a törlesztés fenntarthatóságát biztosító programot volt hajlandó támogatni.

nevezte ugyanakkor azt a kiszivárogtatott információkra alapuló feltételezést, miszerint az IMF a mentőcsomagból való távozásával próbálná kikényszeríteni a gyors megállapodást, illetve Görögország európai hitelezőitől az adósságteher csökkentését. "Az IMF jóhiszeműen tárgyal, nem fenyeget és nem kiszivárogtatásokkal kommunikál" - szögezte le Christine Lagarde a görög miniszterelnöknek írott válaszlevelében.

A német kormány és a német pénzügyminisztérium képviselői nem kommentálták a kiszivárogtatott értesüléseket. Angela Merkel kancellár és Christine Lagarde kedden találkozik Berlinben.