Ha ezt elrontja, örökre elronthatja

veterán, katona, haditengerészet
Tengerészgyalogosok New Yorkban
Vágólapra másolva!
A vállalkozás, különösen egy startup korai szakaszában az alapítónak nagyon kevés idő alatt kell megszilárdítania a helyét a csapat élén. Ez a rövid idő is elég azonban arra, hogy örökre elidegenítse azokat, akikkel együtt dolgozik – de arra is, hogy inspirálja őket. Mutatunk néhány tipikus hibát.
Vágólapra másolva!

Mikromenedzselés

Cégvezető, nem óvónő. És akikkel dolgozik, felnőttek, vagy kezdje elölről. Nagyon fontosak a határok, a tiszta irányelvek, a pontos folyamatok, és ha növekednek, a még pontosabb delegálás. De, ha rendőrt játszik, azzal sokkal több kárt okoz, mint akárhány munkatársa napi több a Facebookon töltött órája.

Negatív visszacsatolás

Már a tanárainkban sem bírtuk, ha elismételték a rossz megoldást, főként ha ez azzal járt együtt, hogy pellengérre állítanak. Egy jóval korábbi világban volt eszménykép a megszégyenítés, és milyen helyesen tette ez az értékrend, hogy eltűnt.

A negativitás akkor is romboló, ha nem rosszindulat áll mögötte.

Arra érdemes rámutatni, ami mégis sikerült, illetve amin tovább lehet lépni.

Ő csak egy a többiek között

Nagyon veszélyes mindenkire ugyanazt a sablont húzni. Akár hárman, akár ötvenhárman dolgoznak egy légtérben. Megtalálni a hangot – ez csak egyéni tónusban sikerülhet bárkinek. És hogy fáradságos munka minden egyes kollégánál kitapasztalni, mit szeret, mit nem, hogyan hozza ki magából a legtöbbet? Hogy olyan, mintha annyi vállalata lenne az embernek, ahány munkavállalója? Hát igen. Ahogy John Ruth mondja az Aljas nyolcasban: „Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz a munka."

Halogatás, kerülgetés, maszatolás

Valakinek meg kell hozni a nehéz döntéseket is. Az pedig senkin nem segít, ha a fájó beszélgetésekről egyszerűen elfeledkezik bárki, nehogy rossz hangulat, ne adja az élet lájkvesztés legyen a vége. Az emberek felnőttek, a problémákat kimondani pedig nem bántás. Hanem elengedhetetlen a továbblépéshez. És általában több embert érint. Szóval nem érdemes sokat várni vele.

Rugalmatlanság

Az egyik leggyakoribb hiba. Talán onnan ered a félreértés, azért lehet fontosnak tartani a rugalmatlanságot, mert arcra mutat némi hasonlóságot a határozottsággal.

De egy demokratikus szervezetnek nem feladata úgy felépülni, mint a katonaság.

Van néhány specifikus munkahely, ilyen a hajó és az étterem, ahol ugyan nagyon szigorú a hierarchia, de annak megvan a maga oka: lassú káoszt okozna, ha feladatonként kellene indokolni vagy irányítani. Ezért ezek a profilok úgy épülnek fel, hogy mindenki elfogadja a maga téglaszerű helyét az épületben. A legtöbb hivatásban azonban csak

jól jár a vállalatvezető, ha nyitott arra is, amit ő nem vesz észre, de helyette a munkavállalói felhívják rá a figyelmét.

Nem militáns fegyelmű környezetben ugyanis attól halad a cég, ha csapat hajtja. És nem parancsra, és nem merev, értelmetlen ragaszkodással az egyszer kimondott szóhoz.

Bicepszmutogatás

Azt nem csak szeretni, de becsülni sem lehet, aki hatalmi helyzetben önigazol. Egy ideális világban a vezető kiérdemelte a pozícióját, megdolgozott érte, végigjárta az állomásokat, és mindegyiken megtanulta a leckét. Ez magáért beszél. De aki fitogtatja a fölényét azzal, hogy a csapat előtt becsmérel, utasít, korrigál, aláz meg vagy rúg ki embereket, kicsinyesen felelőtlen, semmi több. A magánbeszélgetés maradjon magánbeszélgetés, a nagyobb erő maradjon működésben demonstráció nélkül.